Linkuri accesibilitate

CSM funcțional cu patru membri din 12? Anunțul făcut de Igor Grosu


Președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
Președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

Trei candidați din rândul societății civile la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii care au trecut pre-vetting-ul au fost audiați în Comisia juridică și urmează să fie numiți de Parlament în această săptămână. Între timp, comisia pre-vetting a descalificat doi pretendenți.

Comisia juridică numiri și imunități a desfășurat luni, 27 martie, interviuri cu trei candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea non-judecătorilor. Este vorba de juriștii Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat, într-un briefing de presă, că Parlamentul îi va numi în funcții la ședința plenară din 30 martie.

„Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea acestora, CSM va deveni funcțional chiar și în componență redusă”, a spus Grosu.

Conform legii, noul CSM trebuie să fie compus din 12 membri: șase judecători și șase non-judecători. Pe 3 aprilie intră în vigoare cererile de demisie din CSM depuse de judecătorii Anatolie Galben, Victor Micu, Luiza Gafton și Petru Moraru. Singurul judecător din CSM care nu și-a dat demisia este Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, dacă va Parlamentul îi va numi pe cei trei non-judecători, după 3 aprilie în CSM vor fi patru membri.

Anterior, președinta comisiei juridice, deputata PAS Olesea Stamate, explicase că, pentru ca CSM să aibă cvorum, este nevoie de „două treimi din membrii efectiv în exercițiul funcției”.

Judecătorii urmează să-și aleagă reprezentații în CSM la Adunarea Generală, care a fost amânată până pe 28 aprilie. Igor Grosu a îndemnat „judecătorii corecți și onești” să organizeze adunarea mai devreme ca „să facă ceea ce trebuie să facă”, adică să aleagă membrii din partea breslei.

Potrivit lui Grosu, primul lucru pe care-l va face noul CSM este să anunțe concurs pentru funcțiile de judecători la Curtea Supremă de Justiție, rămase vacante după ce 20 din 25 magistrați ai instanței supreme și-au dat demisia.

De asemenea, Grosu a anunțat că Parlamentul va adopta săptămâna această în lectură finală proiectele de legi care prevăd că actualii și viitorii judecători ai CSJ vor trece prin procedura de vetting (verificarea integrității etice și financiare).

Pre-vetting-ul non-judecătorilor

În afară de cei trei candidați care au fost audiați în Parlament, în concurs au rămas încă trei non-judecători, care așteaptă deciziile comisiei pre-vetting. Pe lista de așteptare sunt juriștii Ștefan Belecciu, Alexandru Rotari și Tatiana Chiriac. Vineri, 24 martie, comisia pre-vetting a descalificat doi candidați.

Angela Popil a fost exclusă din concurs pentru că a participat de două ori la tranzacții imobiliare în care părțile au convenit să subestimeze valoarea bunurilor în contract. În 2007, candidata și soțul ei au vândut o casă cu 70.000 euro, indicând în contract prețul de 557.960 lei (33.632 euro). Iar în 2012, cei doi au cumpărat o casă cu 65.000 de euro, trecând în contract suma de 863.893 lei (55.905 euro). „Nerespectarea legii pune la îndoială corespunderea candidatei cu criteriul de integritate etică”, se arată în decizia comisiei pre-vetting.

Valentin Caisîn a fost respins din cauza că nu a achitat impozitul pe venit pentru anii 2018-2021, în sumă totală de 72.562 lei, la care s-au adunat și penalități de 21.086 lei. Avocatul a stins datoriile până pe 9 martie 2023. „Candidatul nu întrunește criteriile de integritate întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriilor de integritate etică și financiară și, prin urmare, nu promovează evaluarea”, au menționat în decizia comisie pre-vetting.

Deciziile comisiei pot fi contestate la CSJ.

Contestațiile judecătorilor

După ce judecătorii au decis să-și întrerupă Adunarea Generală din 17 martie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate „în legătură cu situația excepțională în justiție” și a cerut Parlamentului să formeze un CSM funcțional în decurs de 30 de zile.

Unul dintre motivele amânării Adunării Generală a fost că CSJ nu a reușit să examineze contestațiile candidaților care nu au trecut pre-vetting-ul. Din 23 de judecători care s-au înscris în concurs, au primit undă verde doar cinci. Toți ceilalți au contestat deciziile comisiei pre-vetting la CSJ.


Pe 16 martie, CSJ urma să se pronunțe cu privire la contestațiile judecătorilor Alexei Paniș, Marina Rusu și Nicolae Șova. Pe 23 martie, judecătorii CSJ au reluat din oficiu examinarea acestor trei cauze. De asemenea, a fost reluată examinarea contestațiilor depuse de judecătorii Aliona Miron și Vladislav Holban.

Examinarea contestațiilor depuse de alți șapte judecători (Iurie Bejenaru, Angela Bostan, Ion Chirtoacă, Stanislav Sorbalo, Victor Sandu, Vitalie Stratan, Mihail Bușuleac) a fost întreruptă, deoarece aceștia s-au adresat la Curtea Constituțională. Magistratul Aureliu Postică a depus și o cerere de strămutare a cauzei.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG