Linkuri accesibilitate

Președinta CSP, Angela Motuzoc : „Nu am văzut tot proiectul”. Propunerea PAS, care vizează alegerea membrilor CSP, intră vineri în dezbaterea Parlamentului


Angela Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Chișinău, 11 august 2021.

Angela Motuzoc, preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor – structură vizată de primele schimbări în sistemul justiției, propuse de partidul de guvernământ PAS- a declarat miercuri la Europa Liberă că nu a văzut încă tot proiectul de lege, dar și-a exprimat speranța că anumite amendamente cerute deja de un an de CSP vor fi și ele dezbătute acum în Parliament. D-na Motuzoc a mai spus că CSP va comenta numai după ce se ia o decizie în Parliament și a reamintit că această decizie trebuie să treacă și de aprobarea Curții Constituționale. „(...) atunci când vom vedea deja acel proiect final sau legea nemijlocită va fi adoptată, doar atunci CSP-ul va veni cu un aviz al său propriu. Avem Curtea Constituțională care ulterior verifică legalitatea, dacă a fost corect sau nu adoptată această lege” a precizat Angela Motuzoc.

De vineri, 13 august, noul Parlament de la Chișinău, dominat de partidul pro-prezidențial „Acțiune și Solidaritate” (PAS), începe să dezbată patru iniţiative referitoare la justiţie: prima vizează evaluarea procurorului general cu eventuala posibilitate de demitere, alt proiect prevede numirea şi destituirea directorului Centrului Naţional Anticorupţie direct de către parlament, nu prin concurs cum este acum, un proiect se referă la alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor și cel de-al patrulea proiect intervine în legea referitoare la Autoritatea Naţională de Integritate.

Inițiativa privind evaluarea Procurorului General, mecanism care ar putea permite demiterea sa, a fost înaintată marți de noul Ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, fără o dezbaterea prealabilă. „ Dacă va încerca fiecare guvernare să modifice legea aşa încât să demită procurorul general, nu va rămâne nimic din independenţa procurorilor şi procurorii vor rămâne mai departe obidienţi factorului politic” a avertizat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG