Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Daniel Busuioc despre uimitoarea simbioză a oamenilor de teatru din Moldova și România


Actorul Daniel Busuioc.
Actorul Daniel Busuioc.

Actor și director artistic adjunct al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Daniel Busuioc este un vechi prieten al oamenilor din teatru din Republica Moldova.

În dialogul pe care l-am avut în cadrul podcastului „Cultura la frontieră”, el a evocat strânsa colaborare dintre teatrele naționale de la Iași și Chișinău.

Baza acestei simbioze s-a pus încă în anii de dinainte de 1989, când oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, chiar dacă despărțiți de un hotar păzit cu strășnicie de grănicerii sovietici, au știut unii de alții, și-au urmărit evoluția. O lungă galerie de actori și regizori basarabeni, de teatru și film, citată de Daniel Busuioc, cunoscuți și apreciați în România, stă dovada acestei relații. E vorba de cel puțin trei generații: regizorii Emil Loteanu și Veniamin Apostol, actorii Dumitru Caraciobanu, Mihai Volontir, Victor Ciutac, Grigore Grigoriu, Svetlana Toma. După care au venit mai tinerii: Mihai Fusu, Petru Vutcărău, Petru Hadârcă, Sandu Vasilache, Ion Sapdaru, Emil Gaju, Radu Ghilaș... Și alături de ei: Mihaela Strâmbeanu, Corina Druc, Valeriu Andriuță, Nicu Suveică, Dorian Boguță ș.a.

Ultimele promoții de actori și regizori basarabeni au avut posibilitatea să monteze și să joace în teatrele și în filmele unor regizori români, după cum există și fenomenul invers, când actori de peste Prut apar în peliculele montate la Chișinău, cum e cazul filmului „Carbon”, în care unul din cei doi protagoniști este actorul Ion Vântu, născut la Cernăuți, dar angajat la Teatrul Național din Târgu Mureș. Și Daniel Busuioc are o experiență similară: a jucat în „Afacerea Est” al basarabeanului Igor Cobileanski și în filmele produse de acesta pentru HBO.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău oferă posibilitatea întâlnirii celor mai bune trupe din întreg spațiul românesc, la fel cum târgurile de carte facilitează contactele publicului cu scriitorii români de pretutindeni. Daniel Busuioc mai vorbește și despre turismul cultural dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, când, de pildă, locuitorilor din Ungheni le este mai aproape geografic Iașiul decât Chișinăul, când vor să vadă spectacole de teatru valoroase.

Daniel Busuioc are un bogat palmares de roluri jucate din dramaturgia română și universală. În dialogul nostru a amintit și despre colaborarea cu teatrele din Ucraina. El însuși a câștigat în 2011 premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Teatru „Melpomena Tavrii” de la Herson: „Mă uit acum la reportajele care se dau după eliberarea Hersonului de ocupația rusească și recunosc locurile pe unde am fost atunci”, spune Daniel Busuioc și își mai amintește: „Când am jucat la Herson, am fost surprins de respectul spectatorilor pentru actori, de setea lor de dialog și cunoaștere.”

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG