Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră cu Vali Boghean – muzicianul care nu face compromisuri cu arta sa


Vali Boghean, în studioul Europei Libere
Vali Boghean, în studioul Europei Libere

Vali Boghean este un artist basarabean polivalent – compozitor, interpret, cantautor. S-a născut la Bumbăta, raionul Ungheni, într-o familie cu 14 copii, din care majoritatea, inclusiv tatăl, au profesat sau profesează muzica, „respiră” cu ea.

A făcut câțiva ani de școală muzicală la Cornești, un sat aflat la 8 km de localitatea natală, unde a însușit pianul și trompeta, apoi, mai târziu, la Ungheni, a îndrăgit jazzul. La Chișinău, grație unor mentori ca Valentina Butnaru, Victor Buruiană și Anatol Ștefăneț s-a apropiat de poezie și de muzica populară. Experiența de la „Trigon”, spune interlocutorul nostru, a fost pentru el un adevărat conservator.

Vali Boghean e un artist care se reinventează mereu, caută formule de creație originale. Impresionante sunt spectacolele intitulate „În cercuri” – unul dintre acestea prezentat, cu ani în urmă, la Filarmonica de stat din Chișinău, pe când clădirea acestei instituții mai stătea în picioare –, spectacole în care piesele muzicale de factură diferită alternează cu poeme recitate de actori de pe ambele maluri ale Prutului.

Discutăm cu Vali Boghean și despre rolul social al artistului. Am evocat exemplul formației „Mașina vremeni” din fosta URSS, care venea cu un mesaj subversiv, dar și exemplul cenaclului Flacăra, perceput în Basarabia, înainte de 1989, la fel, în cheie disidentă față de regimul sovietic. „E mai simplu să umpli un gol în condiții de cenzură, decât să creezi în libertate, decât să reziști într-o competiție neîngrădită ideologic, spune Vali Boghean. Azi trebuie să ai atitudine civică, să fii autentic în creația ta, dar să știi să cânți și pe placul generațiilor tinere, ahtiate de gadgeturi și rețele sociale. Să nu cazi în patima consumismului, a superficialității. Azi nu mai merge să declari că eu cânt pentru oameni, nu mă interesează politica.”

Pentru Vali Boghean profesionalismul înseamnă dedicație, spirit de solidaritate cu echipa și respect pentru public. „Acolo unde e vorba doar de bani, de avantaje materiale, pentru mine muzica se termină”.

În ianuarie-februarie, Vali Boghean susține o serie concerte la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău. Emisiunea noastră este astfel și o invitație de a-i savura creația pe viu și oferă tinerilor muzicieni o lecție despre etica meseriei, în care nu poți face compromisuri, dacă te respecți ca artist.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG