Linkuri accesibilitate

Cum încearcă statul să-i convingă pe patentari să treacă la o altă formă de activitate


Piața centrală din capitală, Chișinău, august 2022
Piața centrală din capitală, Chișinău, august 2022

După 15 ani în care autoritățile încearcă să stopeze activitatea comercianților în bază de patentă, Ministerul Economiei le propune să treacă la „forma de activitate independentă” și le oferă o serie de facilități.

Potrivit politicii bugetar-fiscale pentru anul curent, activitatea comercianților în bază de patentă a fost prelungită până pe 1 iulie 2023, timp în care urmează să fie găsită o soluție pentru ca aceștia să-și poată continua micile afaceri. În prezent, în schimbul unei taxe anuale, titularii de patente pot desfășura activități de întreprinzător fără a plăti aceleași impozite ca agenții economici.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a discutat marți, 10 ianuarie, cu un grup de patentari, în încercarea de a-i convinge să treacă la „forma de activitate independentă”, care le-ar oferi mai multe avantaje prevăzute în noua politică fiscală. Este vorba de impozitarea la nivelul de 1% din vânzările în sumă de cel mult 600.000 de lei anual, dublarea limitei vânzărilor anuale, până la 1,2 milioane de lei, excluderea mai multor acte care trebuie prezentate Fiscului.

Ministrul a mai spus că cei care vor alege activitatea independentă vor avea mașini de case și de control conectate la serverul Serviciului Fiscal de Stat, care va putea recepționa în timp real datele despre vânzări. Astfel, antreprenorii vor primi trimestrial o recipisă privind impozitul pe care trebuie să-l plătească și vor putea merge la poștă sau la bancă pentru a-l achita, fără a ține evidență contabilă sau fără raportare.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba la întâlnirea cu deținătorii de patente, 10 ianuarie 2023
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba la întâlnirea cu deținătorii de patente, 10 ianuarie 2023

De asemenea, Alaiba a anunțat că, în martie-aprilie, va fi adoptată o lege care le va permite patentarilor care vor trece la o altă formă de activitate să acceseze fonduri prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Și povara controalelor ar urma să fie scoasă în primii 3 ani de activitate. Verificările ar urma să aibă loc cu scopul de a preveni ilegalitățile, fiind aplicate amenzi doar în cazul încălcărilor grave sau repetate.

„Activitatea în bază de patentă a fost prelungită pentru șase luni nu ca să vă dea speranțe false că ea o să mai fie prelungită. Noi acum pregătim o soluție, astfel încât să nu aveți un disconfort și să nu rămâneți pe drumuri, dar lucrurile trebuie să se schimbe, să evolueze”, a spus Alaiba.

Deținătorii de patente prezenți la întâlnire nu s-au arătat atrași de noile condiții, fiind deranjați cel mai mult de obligativitatea de avea un aparat de casă. Ei susțin că, din ceea ce văd la ceilalți comercianți din piețe, care au o altă formă de activitate, utilizarea aparatelor de casă le-ar da mari bătăi de cap, deoarece acestea trebuie schimbate periodic și nu funcționează la temperaturi joase.

„Cumpărătorii au nevoie de alternativă”

Deși recunosc că „nu sunt ideali” și activează inclusiv la negru, titularii de patente arată cu degetul la companiile care fac contrabandă, nu eliberează bonuri de casă sau nu indică valoarea reală a mărfii, pentru a nu achita impozite. În același timp, ei se plâng că achită sume mari pentru patentă, pentru fondul social și diferite taxe pentru a putea vinde în piețe.

În ceea ce privește faptul că nu oferă bonuri de casă, deținătorii de patentă spun că nu există date care ar arăta că cetățenii s-ar plânge la Agenția pentru Protecția Consumatorilor în privința cumpărăturilor făcute în piețe.

„Omului trebuie să îi dai alternativă. Se duce și cumpără la piață mai ieftin, pentru că realitatea este că, da, în piață este mai ieftin. Și, da, noi facem concurență magazinelor, unde-i cald și bine, omul poate măsura o haină, are niște condiții foarte bune, dar acolo-i mai scump. Omul trebuie să aibă dreptul de a alege: vrea mai ieftin și, câteodată, poate, și fără bon de casă sau...”, a spus Alexandru Vișnevschi, titular de patentă din Rezina.

Ministrul Economiei a declarat că urmează și alte întrevederi cu comercianții care activează în bază de patentă, pentru a avea o soluție finală până pe 1 iulie.

Activitatea în bază de patentă a fost introdusă ca o măsură tranzitorie pentru întreprinzătorii mici în 1998, iar primul termen la care autoritățile s-au așteptat ca aceasta să dispară a fost în 2008. În prezent, numărul comercianților din piețe care activează în baza patentei este de circa 5.200.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG