Linkuri accesibilitate

Cum a comentat Lavrov cererea de protecție a Tiraspolului | Teste audiologice obligatorii pentru nou-născuți


RUSSIA – Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during the presentation of a collection of archival documents reissued for the tenth anniversary of Russia's occupation of Ukrainian Crimea. Moscow, February 15, 2024
RUSSIA – Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during the presentation of a collection of archival documents reissued for the tenth anniversary of Russia's occupation of Ukrainian Crimea. Moscow, February 15, 2024

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 48 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană au cerut „protecția” Federației Ruse din cauza „discriminării limbii ruse” și „presiunilor economice” din partea „regimului de la Chișinău”, care este „condus de români”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe 1 martie, la Forumul Diplomației de la Antalya, Turcia, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md. În replică, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, care la fel a participat la forul din Turcia, a declarat că autoritățile R. Moldova au fost alese pe cale democratică și i-a sugerat omologului său rus să se informeze „corect” despre situația din regiunea transnistreană.
  • Agora.md transmite că în urma vizitei bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, la Moscova, portalul Ria Novosti a publicat o știre în care aceasta ar fi declarat că „Chișinăul încalcă drepturile locuitorilor Găgăuziei”. La rândul său, Valentina Matvienko, președinta Consiliului Adunării Federale a Rusiei, cu care s-a întâlnit Guțul, a calificat cursul politic al Chișinăului drept rusofob. Solicitat de jurnal.md să comenteze vizita bașcanei la Moscova, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Evghenia Guțul „s-a dus să primească instrucțiuni”.
  • În R. Moldova a fost introdus screening-ul audiologic obligatoriu pentru toți nou-născuții. În acest sens, Ministerul Sănătăți a distribuit, la începutul acestui an, 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal Centrelor Perinatale din toată țara, transmite agenția Moldpres. Conform sursei citate, screening-ul audiologic la nou-născuți este primul şi cel mai important pas în depistarea precoce a surdității la copii. Acest screening nu restituie audiţia şi nu poate influenţa asupra numărului copiilor născuţi cu surditate, dar permite depistarea din timp a acestora, monitorizarea şi reabilitarea ulterioară care vor reduce consecinţele surdităţii în dezvoltarea lor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, popular a fost reportajul realizat de jurnaliștii de la ProTV Chișinău, despre un antreprenor din Ialoveni care și-a deschis o fermă de pești sturioni și recoltează icre negre, care pot ajunge la câțiva mii de euro per kilogram.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea transmisă de TV8, cu referire la Reuters, despre faptul că Germania investighează o înregistrare audio publicată în presa rusă în care ofițeri germani discută despre posibila livrare de rachete de croazieră Taurus către Kiev și despre o potențială lovitură a forțelor ucrainene asupra podului Kerci din Crimeea.
XS
SM
MD
LG