Linkuri accesibilitate

Cum a devenit Twitter o rampă electorală pentru republicani în alegerile prezidențiale americane


Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, sărbătorește alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 în Tampa, Florida, SUA, 8 noiembrie 2022
Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, sărbătorește alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 în Tampa, Florida, SUA, 8 noiembrie 2022

Twitter devine un actor principal pe scena mass-media înainte de campania electorală pentru prezidențialele americane de anul viitor.

Când un candidat republican major la președinție, cum este guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis își anunță aspirațiile prezidențiale nu la Fox News, ci într-o conversație cu Elon Musk pe Twitter space, imperiul mediatic conservator al lui Rupert Murdoch, care a dominat media de dreapta din America, timp îndelungat, are motive de îngrijorare.

A trecut o lună de când Fox l-a concediat pe Tucker Carlson și de atunci popularitatea postului s-a prăbușit și telespectatorii s-au îndreptat în număr mare către Newsmax, un post rival, ultra-conservator. Carlson însuși și-a anunțat intenția de a-și muta programul pe Twitter. La fel va face cu postările sale și o altă voce conservatoare cu mare popularitate, Ben Shapiro.

Semnalul transmis de Ron de Santis este că Fox ar fi devenit o televiziune de centru, ca CNN sau alte rețele trandiționale. O altă lovitură data televiziunii Fox este și o relatare a publicației Daily Signal că la sediul Fox angajații pot folosi toalete în concordanță cu sexul pe care și-l atribuie, fapt care revoltă o parte intolerantă a bazei electorale republicane față de ceea ce Matt Walsh, un podcaster conservator caracterizeză drept „ideologie trans-sexuală”.

Carlson a spus că o democrație nu este reală dacă informația obținută de electorat este produsul celor care conduc de-acum. Chiar dacă această formulare pare atrăgătoare, forța mediei de dreapta în ultimele decenii in America a fost tocmai existența unei surse dominante de informație, Fox News. Elon Musk a declarat că are de gând să voteze cu republicanii în 2024, dar nu se știe pentru cine. El și-a exprimat sprijin initial pentru de Santis, dacă candidează, dar recent l-a lăudat pe un alt candidat republican declarat, senatorul de culoare Tim Scott.

Fox încearcă să se distanțeze de Trump deși a realizat un interviu cu fostul președinte acordat lui Tucker Carlson, înainte ca acesta să fie concediat. Fox rămâne încă cea mai populară televiziune de știri pe cablu, din America, cu 1.5 milioane de telespectatori în fiecare seară, dar sistemul prin cablu e în declin. În schimb, date estimative arată că rețeaua de socializare Twitter ajunge la 55 de milioane de membrii activi, pe an.

O altă tendință este că publicul preferă din ce în ce mai mult personalități media, în fața rețelelor și în acest context Tucker Carlson este cel mai influent. Fostul președinte Trump rămâne deocamdată fidel rețelei proprii – Truth Social – creată după ce twitter i-a suspendat contul. Musk i-a oferit din nou contul, dar până acum Donald Trump nu a mai postat pe Twitter.

XS
SM
MD
LG