Când miniștrii guvernului Chicu ridicau mâna, joi, adoptând premii bănești pentru 180 de mii de funcționari publici, cei 12 membri ai cabinetului proaspăt remaniat comiteau un act care poate fi calificat drept folosire a resursei administrative în campania pentru alegerile prezidențiale, în favoarea candidatului puterii, Igor Dodon. Adoptarea premiilor este principalul exemplu de folosire a puterii în scop partizan care a fost adus, vineri, de Asociația Promo Lex, cea mai mare organizație de observatori electorali naționali, la publicarea unui raport de monitorizare a pregătirilor de turul doi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, de pe 15 noiembrie.
„Scopul a fost să monitorizăm și să raportăm exact ceea ce se întâmplă pe teren în campania electorală. Asta facem”, răspunde Mariana Focșa, analistă electorală la Promo Lex, unei întrebări a Europei Libere despre faptul că majoritatea încălcărilor semnalate în raport sunt atribuite campaniei lui Igor Dodon, în timp ce problemele depistate în cazul rivalei sale, Maia Sandu, sunt incomparabil mai puține.
Într-un interviu cu experta, mai discutăm despre câteva dintre principalele constatări ale raportului Promo Lex: utilizare de resurse administrative și fonduri nedeclarate în campania electorală, organizare de demonstrații cu încălcarea normelor antiepidemice, agitație electorală cu implicarea bisericii ortodoxe, practicare a discursului urii și instigare la discriminare.