Linkuri accesibilitate

Cum a sfidat Roya Heshmati regimul iranian


Roya Heshmati, născută în 1990 la Sanandaj, Iran, este o activistă împotriva pedepsirii femeilor care nu poartă hijab. Fotografiile din acest articol provind de pe conturile sale sociale.
Roya Heshmati, născută în 1990 la Sanandaj, Iran, este o activistă împotriva pedepsirii femeilor care nu poartă hijab. Fotografiile din acest articol provind de pe conturile sale sociale.

Cele 74 de lovituri de bici primite de femeia kurdo-iraniană Roya Heshmati la 3 ianuarie pentru că s-a pozat anul trecut fără hijab au atras noi declarații de condamnare a Iranului, a cărui legislație prevede pedepse dure pentru femeile acuzate de presupuse infracțiuni împotriva „moralității”.

Cu toate că până și motivul oficial pentru care femeia în vârstă de 33 de ani a fost biciuită este pus sub semnul întrebării, aceasta se confruntă în prezent cu un dublu pericol, fiind nevoită să se apere și împotriva calomniilor apărute la adresa sa, după ce cazul său a fost dat publicității, relatează Radio Farda, serviciul pentru Iran al RFE/RL.

Săptămâna trecută, Heshmati a anunțat pe Facebook că a fost biciuită de 74 de ori din cauza unei postări făcute în aprilie 2023, în care putea fi văzută fără hijab. Postarea incriminatoare, o prezintă pe ea îmbrăcată într-o fustă neagră și o cămașă roșie - o ținută ce ar fi considerată conservatoare în multe părți ale lumii - mergând pe o stradă populară din Teheran, cu spatele la cameră.

O sentință „mai blândă”

Această postare a dus la arestarea lui Heshmati, care s-a ales cu 11 zile de detenție pentru apariția în spațiul public fără vălul obligatoriu ce trebuie să-i acopere capul. Mai târziu, a fost acuzată de propagandă împotriva regimului, violarea ordinii și decenței publice, precum și distribuirea de conținut imoral pe rețelele sociale.

Inițial, judecătorii au condamnat-o la 13 ani de închisoare, însă sentința i-a fost redusă în urma apelului, primind un an de închisoare cu suspendare, interdicția de a părăsi țara timp de trei ani, de rând cu o amendă de circa 25 de dolari și 74 lovituri de bici pe spate.

Femeia a anunțat că ulterior a fost citată să se prezinte la biroul Procuraturii de sector din capitala iraniană, unde la 3 ianuarie curent i-au fost „administrate” loviturile de bici. După aceasta, Heshmati a ales să-și descrie experiența în detalii pe Facebook.

Pe contul său, femeia a scris că a refuzat cu fermitate să poarte un hijab, în ciuda amenințărilor bărbatului care a biciuit-o că ar putea fi vizată într-un nou dosar, pornit pe faptul încălcării legilor privind conduita femeilor.

Simbolul rezistenței

Heshmati a povestit că mâinile i-au fost legate la spate, pentru a o preveni să-și scoată vălul pus cu forța pe cap, de ofițerele din cadrul instanței. Ulterior, a fost dusă într-o cameră descrisă de ea ca fiind „una de tortură medievală”, unde a fost biciuită la vedere, în fața unui judecător.

Deși loviturile au venit ca un șoc, scrie Heshmati, ea a suportat durerea recitând versurile unei piese populare din timpul protestelor „Femei, Viață, Libertate”, ce au izbucnit la finalul lui 2022 în Iran, după moartea în custodia poliției de moravuri a lui Mahsa Amini, originară din regiunea kurdă a Iranului. Aceasta fusese reținută în timpul unei vizite la Teheran, pentru o presupusă încălcare a legii hijabului.

Protestele la nivel național, soldate cu numeroase victime ale violenței poliției, erau deja în scădere când Heshmati a postat imaginea în care apare fără vălul obligatoriu pe cap.

„În numele femeii, în numele vieții, hainele sclaviei sunt rupte, noaptea noastră neagră se va transforma în zori de zi, iar toate biciurile vor fi tăiate cu toporul”, a declamat ea în timp ce loviturile de bici îi erau aplicate pe umeri și pe spate.

Heshmati spune că după ce a fost biciuită nu le-a dat torționarilor satisfacția de a le arăta că a durut-o.

Iranul, din nou criticat

Incidentul popularizat de numeroși activiști iranieni pe rețelele de socializare a reaprins criticile la nivel mondial față de politica dură de represiune a autorităților iraniene împotriva încălcărilor „legii moralității”, cum ar fi prevederea privind portul hijabului.

Acțiunile lui Heshmati au fost apreciate de mulți, atât în interiorul, cât și în afara Iranului, ca fiind curajoase. Unii au remarcat că nici măcar în legislația iraniană, așa de restrictivă, biciuirea nu este prevăzută ca o posibilă pedeapsă.

Grupul norvegian Hengaw, care monitorizează situația drepturilor omului din Iran, a notat că dreptul persoanei de a-și alege hainele și ținuta este unul protejat de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.

Regimul lansează acuzații false

Criticile împotriva autorităților au atins un nivel și mai mare când în presa iraniană controlată de stat au apărut acuzații cum că Roya ar fi publicat fotografii false ale rănilor sale și s-a scris că pedeapsa nu s-a datorat doar lipsei hijabului, ci și presupuselor sale legături cu „un grup organizat din afara Iranului”.

Cea din urmă acuzație, publicată la 7 ianuarie de site-ul Mizan, afiliat sistemului judiciar, susținea, fără a aduce dovezi, că Heshmati ar fi primit bani de la grupuri din afara țării pentru a sfida public legea iraniană privind hijabul „într-un mod foarte indecent”.

Acuzațiile au fost negate de Heshmati, care a precizat că nu a publicat vreo fotografie a corpului său după ce a fost biciuită, afirmând că a preferat să folosească alte moduri pentru a-și spune povestea.

„Nu avem nevoie să exagerăm în efortul nostru de rezistență", a scris Heshmati în ultima sa postare pe Facebook, subliniind că „biciuirea este o pedeapsă brutală".

Avocatul lui Heshmati, Maziar Tatai, a respins afirmația potrivit căreia pedeapsa aplicată clientei sale a fost executată în legătură cu altceva decât cu lipsa hijabului.

Tatai a declarat pentru ziarul Sharq la 9 noiembrie că acuzația care a stat la baza pedepsei este menționată în verdictul instanței care a condamnat-o la 74 de lovituri de bici și o amendă. Motivele invocate, a spus el, au fost pentru că a apărut pe stradă fără hijab și pentru „lipsa de decență în spațiul public”.

(Articol tradus de Cristian Bolotnicov)

XS
SM
MD
LG