Linkuri accesibilitate

Cum a văzut presa moldoveană întâlnirea Trump-Putin


„Nu se știe exact despre ce au vorbit liderii celor două țări, dar au planificat să discute multe”, notează portalul NewsMaker.md

Un Trump neexperimentat pradă ușoară pentru operațiunile psihologice ale lui Putin – titrează portalul Deschide.md. În analiza sa, Iulian Chifu scrie că numai prin acordarea acestei întâlniri, Trump l-a scos pe liderul de la Kremlin din izolare și l-a urcat sus, pe scenă, marcând, totodată, preferința pentru pertractări și afaceri personale cu marile puteri decât pentru multilateralism și respectarea principiilor și valorilor așa-zisei „lumi libere”. Autorul subliniază că în cadrul summitului de la Helsinki Trump își băga singur autogoluri, ridiculizând instituțiile statului american de care e responsabil, în calitate de președinte și șef al executivului. Chifu opinează că acest summit „a însemnat nu numai îngenuncherea Americii, mai întâi, de către propriul președinte, […] dar mai ales o pradă ușoară pentru Putin, care nu a avut nicio provocare, în niciun moment”.

Sunt cel puțin trei probleme mari care nu permit o apropiere ruso-americană, afirmă vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, într-o analiză a relațiilor ruso-americane, citată de agenția de știri IPN. În opinia sa, este vorba despre implicarea serviciilor rusești în campania electorală americană, problema ucraineană și măsurile punitive contra Rusiei, care nu permit ca Federația Rusă să devină un actor mai important în relațiile comercial-economice internaționale.

Tot IPN îl citează pe directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, care consideră că întâlnirea dintre președintele american și cel rus a fost mai degrabă un simbolism. „Arsenalul nuclear și discuția pe marginea noilor acorduri privind armele nucleare, de fapt, au fost elementul de bază al discuției, lucru recunoscut de către ambii președinți”, a spus Roman Chircă.

Despre concluziile întâlnirii dintre Vladimir Putin și Donald Trump scrie și portalul Noi.md. Jurnaliștii de aici menționează că președintele rus a recunoscut că relația SUA - Rusia a fost complicată, iar președintele american a precizat că dialogul cu Putin a fost unul „direct, deschis, profund productiv”. Ziariștii portalului au mai atras atenția și asupra cadoului oferit de Putin omologului său o minge de la Cupa Mondială.

Portalul de expresie rusă NewsMaker promite în titlul să informeze într-un singur paragraf despre negocierile tete-a-tete de la Helsinki. „Nu se știe exact despre ce au vorbit liderii celor două țări, dar au planificat să discute multe”, se scrie în știre. Putin a promis să abordeze „punctele de tensiune” din lume și relațiile bilaterale, iar Trump a declarat că îl interesează comerțul, armele nucleare și relațiile cu China, precizează jurnaliștii. Întâlnirea, aparent, a mers bine, deoarece președinții la final au dat mâna, conchide Newsmaker.

Redacția de la Chișinău a portalului Sputnik, finanțat de statul rus, a dedicat o serie de articole subiectului întâlnirii lui Putin cu Trump, închegate într-un compartiment tematic. Jurnaliștii scriu că discuțiile dintre cei doi liderii s-ar putea dovedi importante la nivel mondial.

Editorialistul Rostislav Ișenko amintește și de vizitele în alte orașe europene ale președintelui american. El scrie că la Bruxelles, unde a avut loc summitul NATO, pe Trump l-au putut vedea și liderii țărilor est-europene. „Doar l-au putut vedea, nu și discuta”, a precizat autorul. Ișenko afirmă că „a fost un summit în care Trump și-a reiterat ultimatumul dat Europei: să cheltuie mai mult pe apărare și să cumpere gaz american în loc de gaz rusesc.” Pentru Europa de Est au venit vremuri grele, a conchis autorul.

Pe Gagauz.md, un portal de expresie rusă din autonomia locuită de etnici găgăuzi, se subliniază un detaliu „curios”, și anume că Putin de două ori i s-a adresat pe nume președintelui american – Donald. Asta vorbește despre relațiile de prietenie stabilite dintre liderii celor două mari puteri ale lumii, se subliniază în articol. Mai târziu, asta a fost confirmat și de șeful Casei Albe, menționează Gagauz.md.

XS
SM
MD
LG