Linkuri accesibilitate

Cum au „fentat” doi bulgari UE cu 2,8 milioane de euro pentru un port fals


Procurorii spun că autorii fraudei au asamblat mai multe pontoane sub formă de diguri plutitoare și cu câteva bărcuțe au încercat să creeze iluzia existenței unui port, ca să-l poată înregistra astfel și să ia bani europeni.
Procurorii spun că autorii fraudei au asamblat mai multe pontoane sub formă de diguri plutitoare și cu câteva bărcuțe au încercat să creeze iluzia existenței unui port, ca să-l poată înregistra astfel și să ia bani europeni.

Parchetul European (EPPO) din Sofia (Bulgaria) i-a acuzat oficial pe fostul primar al orașului Varna, Ivan Portnih, și pe fostul guvernator Stoian Pasev, alături de doi funcționari ai Agenției Administrației Maritime de fraudă cu fonduri UE, pentru reconstrucția unui port inexistent.

Fostul primar al Varnei, Ivan Portnih
Fostul primar al Varnei, Ivan Portnih

Și Portnih, și Pasev sunt de la GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), partid conservator, de centru-dreapta, din Bulgaria fondat de Boiko Borisov în 2006, pe când fostul premier era primar al Sofiei, capitala țării.

Cei doi sunt acuzați că ar fi falsificat documente oficiale și au transmis informații false, pentru a primi ilegal fonduri UE pentru un proiect de 3,4 milioane de euro, cofinanțat de Fondul European pentru Pescuit și Maritim, transmite Parchetul European.

Este vorba de modernizarea și reconstrucția portului de pescuit Karantinata, din raionul Asparuhovode, aflat la periferia orașului Varna, depus de municipiul Varna ca beneficiar, care a primit finanțare europeană prin Programul Afaceri Maritime și Pescuit 2014-2020 pentru „Investiții în porturile de pescuit existente”.

Numai că după deschiderea portului s-a dovedit că Varna a „extins” și „reconstruit” un port virtual, nu unul existent.

Insula pe care se află acum portul de pescuit părăsit de la capătul sudic al golfului Varna a fost în urmă cu doar câțiva ani o plajă îngustă și aproape sălbatică.

Mai era și un pod ruginit care pătrundea la aproximativ treizeci de metri în mare.

În documentele privind proiectul „Modernizarea și reconstrucția portului de pescuit „Karantinata” , la care Varna a solicitat finanțare din Fondul European pentru Pescuit și Maritim, toate acestea sunt însă descrise ca o facilitate existentă, pentru adăpostirea navelor și ambarcațiunilor de pescuit, pentru descărcarea, prelucrarea și comercializarea peștelui.

Prejudiciul estimat la bugetul UE este de aproximativ 2,8 milioane de euro, cu un prejudiciu suplimentar estimat la bugetul național de 675.475 euro.

Mai multe pontoane plutitoare, prezentate ca port

Potrivit anchetei, un astfel de port nu exista la momentul depunerii cererii de finanțare UE.

Investigația EPPO arată că, pentru a putea beneficia de fonduri UE, dedicate exclusiv îmbunătățirii infrastructurii porturilor de pescuit existente, beneficiarul a asamblat mai multe pontoane sub formă de diguri plutitoare, cu unicul scop de a înregistra structura ca port.

În plus, beneficiarul a prezentat informații false și nu a inclus toate documentele cerute de legislația națională pentru obținerea certificatelor necesare.

Potrivit anchetei, parcelele incluse în cerere ca port existent au fost de fapt înscrise în planul cadastral al Varnei ca pietre, nisip și alte tipuri de clădiri – nu ca port.

Pe baza dovezilor, cu ajutorul funcționarilor publici din cadrul Agenției Executive Administrația Maritimă, parcelele de teren și-au văzut modificate caracteristicile ca folosință permanentă definită „pentru port” – inducând astfel în eroare Ministerul Transporturilor, care a eliberat un certificat care atestă funcționarea unui port de pescuit, în ciuda lipsei de cerințe multiple definite de legislația națională.

Portul de pescuit a fost ulterior înregistrat oficial de Agenția Executivă Administrația Maritimă.

Cazul a fost raportat de OLAF

Serviciul bulgar al RFE/RL scrie că acest caz a fost descris într-o investigație publicată în Cartea Neagră a Deșeurilor Guvernamentale din Bulgaria în 2021 despre portul fantomă de la Karantinata.

Cazul a fost raportat pentru prima dată EPPO de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), după suspiciuni privind posibile nereguli grave și fraudă.

OLAF a făcut propria sa investigație complementară sub supravegherea EPPO, cu implicarea Direcției Generale a Poliției Naționale din Sofia.

EPPO este un parchet independent al Uniunii Europene responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, fiind condus de românca Laura Codruța Kovesi, cunoscută pentru succesele ei în lupta anticorupție din România.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG