Linkuri accesibilitate

Cum compromit „banii murdari” protestele într-o democrație


Protest organizat de Partidul Șor, 23 octombrie 2022
Protest organizat de Partidul Șor, 23 octombrie 2022

De când a început criza de curent electric, moldovenii trăiesc pe un teren nisipos ce a luat-o la vale, doar că nu simt asta, deocamdată. Iar pentru ca iluzia să țină, ca să existe un dram de normalitate, niște oameni, acolo, sus – la guvern, în agenții, la președinție – depun eforturi pentru ca să nu existe deconectări de curent, deși ele pot interveni oricând.

Incapabilă să obțină succese pe câmpul de luptă, Rusia distruge infrastructura critică, bombardează cu înverșunare rețeaua de aprovizionare cu electricitate a Ucrainei. Putin vrea o nouă Sirie, vrea să provoace alte valuri de refugiați spre Europa Occidentală. Rusia omoară civili, face masacre în Ucraina doar pentru că un lider și camarila lui vrea să scape de pedeapsă pentru numeroasele crime pe care le-au săvârșit de când au acaparat puterea la Moscova.

Unii în Moldova au ajuns să-l compare pe fugarul Ilan Șor cu Putin, păstrând, desigur, proporțiile. Pentru că știe că în Moldova va avea de executat mulți ani de pușcărie, Șor este gata „să dea foc la țară” – declară politicienii de la putere. Șor incită populația la proteste violente, la nesupunere civică, la blocarea arterelor de circulație.

Șor vrea să dea jos guvernarea, pentru a bloca reformele, pentru a opri curățarea aparatului judecătoresc de inși coruptibili, cărora le datorează până acum faptul că este la libertate. Fugar, dar în libertate. Coincide oare cauza penalului Șor cu interesele oamenilor pe care îi manipulează și-i folosește pe post de masă de manevră?

„Scăpăm de PAS, obținem Gaz!” – spune un slogan al lui Șor, promovat insistent pe rețelele de socializare în perspectiva unui alt miting antiguvernamental, programat pentru 30 octombrie în capitală. Încă nu știm ce efecte juridice vor produce dovezile adunate de Procuratura Anticorupție privind remunerarea greviștilor. Unii experți de la Chișinău nu văd o problemă în faptul că Șor își plătește oamenii, deși faptul că până acum n-au fost identificate și blocate căile prin care acești bani ajung la protestatari e de natură să trezească îngrijorări.

Nu e vorba că greviștii sunt plătiți. Orice agent economic poate susține, cu bani sau cu motorină, de pildă, un protest al agricultorilor pe linie sindicală, poate sponsoriza o manifestație culturală și civică, sau un târg al meșterilor populari. Se pot face colectări de fonduri fără nicio problemă. Este vorba de originea infracțională a banilor lui Șor – sunt „bani murdari”, bani furați de la cetățeni, „spălați” în proteste așa-zis sociale.

E foarte important să precizăm termenii în care discutăm. Tocmai originea criminală a acestor bani definește esența și scopul protestului organizat de Șor. În condițiile în care Șor și ceilalți politicieni pro-ruși refuză să condamne agresiunea lui Putin în Ucraina, cea care a aruncat în aer prețurile la energie în Republica Moldova, și canalizează nemulțumirea populației împotriva guvernării proeuropene de la Chișinău – exact pe aceste motive: scumpirea energiei și, automat, scumpirea vieții, maniera violentă în care se desfășoară acest protest poate fi calificată drept o rebeliune anticonstituțională, drept o tentativă de lovitură de stat.

Cât de ușor poți deturna o teamă, o angoasă colectivă pe un făgaș al agresiunii și intoleranței s-a văzut la protestul lui Șor din 23 octombrie din Chișinău: chipuri crispate, priviri injectate de ură. Oameni care refuză să gândească, înjură, se iau la harță cu forțele de ordine, îi amenință și-i îmbrâncesc pe cetățenii care le reproșează comportamentul vulgar și felul în care se lasă manipulați. Protestatarii lui Șor scandează „Jos Maia Sandu!”, convinși că au găsit vinovatul pentru toate nenorocirile lor. Sunt instigați, n-au cum să se comporte altfel.

Abia scăpată din arestul de la domiciliu, Marina Tauber s-a pus duminică, 23 octombrie, în fruntea manifestanților, i-a chemat să asedieze Procuratura Generală, indicând fără dubiu de unde vine pericolul pentru ea și pentru șeful ei de partid – justiția.

O problemă cu justiția au însă și cetățenii onești, doar că pentru motive exact contrare. După robinsonada de duminică a dnei Tauber pe străzile Chișinăului, judecătorii au admis recursul procurorului și au întors-o pe „revoluționara în alb” în arestul ei la domiciliu. Întrebarea este: după ce criterii se conduc judecătorii când decid măsura de corecție la adresa unui infractor? Nu se știa ce potențial destabilizator ascunde Marina Tauber? S-a votat o nouă lege, s-au schimbat circumstanțele cazului?

Arbitrarul din justiție compromite ideea de reformă. Ni se spune că epurarea corupției din sistemul judecătoresc (un proces cu tot noianul de proceduri, concursuri și evaluări) se poate întinde până la sfârșitul mandatului actualei puteri. Dar dacă lucrurile vor continua în aceeași manieră scăpată de sub control, se întreabă mulți, va mai exista până atunci Republica Moldova ca stat democratic, proeuropean?...

Nu numai Șor instigă populația. În acest weekend, în centrele raionale, socialiștii, care oficial nu susțin protestul lui Șor, colectau semnături pentru a cere autorităților să nu scumpească energia.

Încerci să discuți cu acești activiști îmbrăcați în geci roșii, să le spui că guvernarea va oferi compensații cetățenilor, dar n-are cum să „priponească” prețurile. Dacă ei, socialiștii, vor să facă un lucru bun, să-i trimită lui Putin aceste semnături și să-l roage să înceteze războiul din Ucraina, întrucât bombardând rețelele electrice din Ucraina a scumpit energia și în Moldova.

Am încercat să le spun asta și am aprins un vulcan: „Nu Putin, americanii sunt de vină, ei au stârnit războiul din Ucraina! Peste tot s-au băgat americanii, și în Venezuela, și-n Irak, și-n Nicaragua, și-n Afganistan!

E același tablou ca și la protestele lui Șor: ochi injectați de ură, vene umflate la gât, vociferări în locul argumentelor. O isterie care provoacă, prin contaminare, ridicarea tonului din partea tuturor celor implicați în această dispută. Așa e la noi, lumea se aprinde repede.

În Moldova se poartă azi un dialog al surzilor. Atâta timp cât propaganda rusă face ravagii, cât televiziunile oligarhice de la Chișinău, în numele libertății de exprimare, proferează minciuni și acuzații aberante, de genul „Moldova – colonie a SUA!”, pacea socială va fi foarte fragilă.

Și mai este un pericol pe care puțini îl sesizează. Manifestațiile de masă subversive, girate de interlopi, compromit democrația. Au darul să amorțească percepțiile, să îndemne autoritățile cu timpul să nu mai facă diferența, să ignore niște proteste legitime. Or, nicio guvernare nu este infailibilă, chiar și cea mai bine intenționată.

Punctele de vedere exprimate în acest acest articol nu reprezintă neapărat poziția postului de radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG