Linkuri accesibilitate

Cum evită oligarhii ruși sancțiunile (raport media)


Frații miliardari ruși Boris Rotenberg (dreapta) și Arkady Rotenberg (colaj)
Frații miliardari ruși Boris Rotenberg (dreapta) și Arkady Rotenberg (colaj)

O investigație realizată de un grup de jurnaliști a dezvăluit detalii despre modul în care apropiații președintelui rus Vladimir Putin s-au străduit să-și ascundă activele pe fondul valurilor de sancțiuni internaționale.

O investigație realizată de un grup de jurnaliști condus de IStories și de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dezvăluit detalii despre modul în care cercul de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin s-a străduit să își ascundă activele pe fondul valurilor de sancțiuni internaționale impuse Rusiei de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea și, ulterior, după invadarea pe scară largă a Ucrainei.

Într-un raport publicat pe 20 iunie, jurnaliștii afirmă că își bazază concluziile pe cele peste 50 de mii de e-mailuri și documente confidențiale trimise între 2013 și 2020 ajunse în presă. Din acestea reiese cum frații miliardari Boris și Arkady Rotenberg, prieteni din copilărie ai lui Putin, mută companiile în întreaga lume „ca pe niște piese de șah, deschizând noi conturi bancare exact când altele au fost închise, iar structurile de proprietate se transformă ca răspuns la noi sancțiuni sau la cercetările autorităților de reglementare".

Investigația, la care au participat peste 60 de jurnaliști, nu a dă detalii despre modul în care au fost obținute e-mailurile.

„Dosarele Rotenberg arată că, în pofida sancțiunilor, nu numai că membrii familiei Putin și acoliții săi au reușit să păstreze multe dintre activele lor de lux în străinătate, dar au putut, de asemenea, să continue să investească în active străine", a declarat redactorul-șef al IStories, Roman Anin. IStories este un organ de presă non-profit fondat de cei mai buni jurnaliști de investigație din Rusia.

„Pentru prima dată, publicul poate avea o imagine mai clară a tacticilor complexe folosite în spatele scenei pentru a evita sancțiunile”, a adăugat Anin.

Sancțiunile împotriva multora dintre cei mai bogați oameni din Rusia au fost decise pentru prima dată de multe națiuni occidentale după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014. De la lansarea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a fost ținta altor 11 runde de sancțiuni atât din partea Uniunii Europene - vizând 1.571 de persoane și 241 de companii și afectând active în valoare de zeci de miliarde de dolari, cât și din partea Washingtonului și a multor alți aliați globali.

Înghețarea activelor și interdicțiile de viză i-au făcut pe mulți dintre cei mai bogați oameni din Rusia să se grăbească să găsească adăposturi sigure pentru activele din străinătate, cu ajutorul multor persoane din Occident, se arată în anchetă.

„Acești oligarhi sunt sancționați de Occident în încercarea de a-i pedepsi și, cu toate acestea, subminarea acestor sancțiuni ar fi imposibilă fără facilitatorii occidentali - avocați, bancheri, consultanți și alți profesioniști”, a declarat redactorul-șef al OCCRP, Miranda Patrucic. „Armatele nu se află doar pe câmpul de luptă - ele stau în birourile din Europa și SUA, alimentând acest sistem în detrimentul cetățenilor din întreaga lume”, a adăugat ea.

XS
SM
MD
LG