Linkuri accesibilitate

Cum explică ministrul moldovean de Interne fuga deputatului ucrainean Dmitruk prin R. Moldova


Ministrul de Interne, Adrian Efros, a spus Europei Liberă că deputatul ucrainean a trecut prin R. Moldova „ca un cetățean simplu”
Ministrul de Interne, Adrian Efros, a spus Europei Liberă că deputatul ucrainean a trecut prin R. Moldova „ca un cetățean simplu”

Deputatul ucrainean Artem Dmitruk, care a fugit de justiția din țara lui prin R. Moldova, a trecut hotarul „ca un simplu cetățean”, iar autoritățile moldovene și-au „îndeplinit obligațiunile” în acest caz, susține ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Vorbind Europei Libere în marginea manifestărilor de Ziua Independenței, Adrian Efros a spus că Dmitruk a putut trece nestingherit hotarul cu R. Moldova pentru că „nu a declarat sub nicio formă că este deputat, ci a trecut ca un cetățean simplu”.

Ministrul a explicat că autoritățile moldovene se ghidează de „normele internaționale care asigură libera deplasare a cetățenilor”, mai ales a celor care vin dintr-o zonă de conflict, de aceea au „oficializat intrarea pe teritoriul R. Moldova” a deputatului fugar, care, în aceeași zi, a zburat de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Ministrul de Interne despre traversarea frontierei R. Moldova a unui deputat ucrainean
Așteptați
Ministrul de Interne despre traversarea frontierei R. Moldova a unui deputat ucrainean

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Pe 24 august, Artem Dmitruk a trecut din Ucraina în R. Moldova și a plecat cu avionul în Italia, potrivit unor surse citate de presa de la Chișinău. El este acuzat că a bătut un polițist la Odesa și un soldat la Kiev, iar plecarea lui din Ucraina este considerată ilegală de autoritățile țării vecine.

Deputatul, în vârstă de 31 de ani, putea să părăsească Ucraina doar dacă s-ar fi deplasat într-o călătorie oficială, în calitate de ales al poporului, dar nu avea o astfel de permisiune. Ca „cetățean simplu”, el nu avea dreptul să iasă din țară pentru că are vârsta mobilizării.

Deputatul ucrainean, Artem Dmitruk, a fugit în Italia prin R. Moldova.
Deputatul ucrainean, Artem Dmitruk, a fugit în Italia prin R. Moldova.

Acest caz a reanimat în Ucraina dezbaterile privind fuga peste hotare a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, obligați să se înregistreze pentru serviciul militar. Același lucru este valabil și pentru ucrainenii care locuiesc în străinătate - fără evidența militară, aceștia nu vor putea beneficia de servicii consulare, inclusiv de prelungire a actelor de identitate.

Problema a fost recunoscută inclusiv de președintele Volodimir Zeleski. După fuga lui Dmitruk, Zelenski a convocat o ședință cu șefii organelor de drept, serviciilor secrete și autorităților de frontieră.

Zelenski nu l-a menționat în mod specific pe Dmitruk, dar a spus că „trădătorii care au ajutat agresiunea rusă sau o justifică, care au fugit din Ucraina (...) trebuie să primească ceea ce merită, oriunde s-ar ascunde și oriunde ar fugi”.

În Ucraina, Dmitruk este o persoană controversată, fiind considerat pro-rus. El a fost implicat în două incidente separate cu membri ai structurilor de forță. La Odesa, Dmitruk și niște complici au rănit ușor un polițist, în cursul unei dispute, iar deputatul a încercat să-i ia arma. În alt incident, la Kiev, el s-a certat cu un soldat, pe care l-a lovit de câteva ori în cap.

Dmitruk neagă acuzațiile și spune că acțiunile împotriva lui ar fi motivate politic, anume pentru că ar fi avut în trecut vederi pro-ruse.

Dmitruk a fost ales deputat din partea Odesei în 2019, alăturându-se apoi partidului lui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, din care a fost ulterior exclus. El s-a remarcat prin luări de poziție pro-rusești în Rada Supremă și prin faptul că a plătit cauțiune pentru un preot pro-rus acuzat de servicii făcute Rusiei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG