Linkuri accesibilitate

Cum s-au coalizat partidele în raioane după locale  


La localele din noiembrie 2023, PAS a obținut aproape o treime din voturile pentru consiliile raionale, iar principalul său rival, PSRM - mai puțin de o pătrime. Dar abia coalițiile postelectorale dau tabloul real al împărțirii puterii la nivel local.
La localele din noiembrie 2023, PAS a obținut aproape o treime din voturile pentru consiliile raionale, iar principalul său rival, PSRM - mai puțin de o pătrime. Dar abia coalițiile postelectorale dau tabloul real al împărțirii puterii la nivel local.

La peste două luni după localele din noiembrie 2023, crearea de coaliții în raioane este pe ultima sută de metri. Partidul de guvernământ deține întâietatea, reușind să formeze cele mai multe. PAS este urmat de PSRM, dar există și cazuri când au coalizat între ele chiar cele două partide rivale.

O analiză a Europei Libere arată că PAS are pe moment 18 președinți de raion din totalul de 32, după ce a creat coaliții în mai multe raioane unde nu a obținut majoritatea la locale.

PSRM, principalul partid al opoziției, a instalat opt președinți de raioane. Trei raioane sunt conduse de reprezentanți ai partidului „Dezvoltării și Consolidării Moldovei” al fostului premier Ion Chicu, altele două – de Partidul Social Democrat European (fostul Partid Democrat), într-un raion președintele încă nu a fost ales.

În cinci raioane, PAS a obținut majoritatea în consiliul raional la locale, ceea ce i-a permis să-și instaleze reprezentantul la conducerea raionului fără coaliții (Cantemir, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Strășeni). PSRM a avut o astfel de majoritate în doar trei raioane (Ocnița, Dondușeni și Briceni).

În celelalte cazuri, atât PAS, cât și PSRM au format coaliții cu alte formațiuni pentru a-și impune reprezentantul la conducerea raionului.

Coaliții locale între rivalii la nivel național

Coalițiile au fost formate chiar și între consilierii PAS și PSRM. De exemplu, la Cahul, Drochia, Șoldănești, Ștefan Vodă și Anenii Noi au fost aleși președinți de raion din partea PAS cu ajutorul consilierilor PSRM. La Dubăsari, a fost ales președinte de raion un socialist datorită unui vot PSRM – PAS.

După ce socialiștii au votat împreună cu PAS și au ales un președinte pro-european al raionului Cahul, fostul președinte, Igor Dodon, liderul PSRM, a cerut „mustrarea aspră” a consilierilor socialiști.

După votul din Drochia, consilierii PSRM au fost excluși din partid pentru că „au votat în favoarea PAS”.

Tandemul PSDE – PAS a adus la șefia raioanelor Ungheni, Leova, Telenești și Nisporeni reprezentanți ai partidului de guvernământ, social democrații alegându-se cu vicepreședinții de raion.

Reprezentanții PDCM-ului lui Ion Chicu au fost aleși în fruntea a trei raioane (Orhei, Glodeni și Rezina) cu ajutorul consilierilor PSRM, PCRM, Partidului Schimbării, Partidului Nostru (Renato Usatîi) și partidului „Renaștere” (afiliat oligarhului Ilan Șor).

Cât avea PSRM înainte, a câștigat PAS acum

Datele Europei Libere mai arată că, până la alegerile locale din noiembrie, 17 din 32 de raioane erau conduse de reprezentanți ai PSRM, și doar un raion (Ialoveni) de PAS. Acum PSRM a rămas să conducă doar 8 raioane, iar PAS – 18, în principal datorită capacității de a crea coaliții.

Analistul Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă, salută formarea de coaliții, spunând că, în asemenea condiții „oamenii au mai multă libertate”.

Pe de altă parte, el spune că este firesc ca lider de coaliție să rămână partidul dominant, „care are majoritatea relativă”, iar partidele mai mici aleg să intre în asemenea coaliții pentru „mai multe perspective, suport politic și instrumente”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG