Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Sprijinul pentru integrarea europeană este mai mare decât sprijinul pentru mine”


Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, își face selfie cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Timișoara, sâmbătă, 13 ianuarie 2024. (Sursă: Primăria Timișoarei)
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, își face selfie cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Timișoara, sâmbătă, 13 ianuarie 2024. (Sursă: Primăria Timișoarei)

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a respins ideea că ținerea în aceeași zi a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană și a alegerilor prezidențiale ar avantaja-o electoral, sugerând că întâietate va avea consultarea referitoare la UE, iar suprapunerea scrutinelor va aduce economii.

„Eu cred că sprijinul pentru integrarea europeană este mai mare decât sprijinul pentru Maia Sandu sau oricare alt politician”, a spus președinta, răspunzând sâmbătă unei întrebări a Europei Libere, la Timișoara.

Maia Sandu a explicat decizia parlamentului de la Chișinău, dominat de PAS, privind comasarea celor două scrutine și prin rațiuni economice, spunând că se pot ține „cu resurse financiare mai puține”.

„Cred că este important să le demonstrăm tuturor că există sprijin mare în R. Moldova în rândul cetățenilor pentru cel mai important proiect al nostru, care este proiectul de integrare europeană”, a spus președinta.

Întrebată tot de Europa Liberă ce se va întâmpla cu ideea europeană dacă PAS pierde următoarele alegeri, și dacă există și alte formațiuni care pot prelua efortul integrării, Maia Sandu a spus că alegerile parlamentare din 2025 sunt „destul de departe”.

Ea a dat însă asigurări că „atât timp cât marea majoritate a cetățenilor R. Moldova sprijină integrarea europeană, acest sprijin se va regăsi în partidele politice cu care va vota cetățeanul R. Moldova”.

Maia Sandu s-a aflat la Timișoara într-o vizită la invitația autorităților orașului din vestul României, ca să-i fie înmânat premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Ea a mai avut pe agendă întâlniri cu membri ai diasporei moldovenești din Timișoara și cu familia regală a României, la castelul acesteia de lângă Arad.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG