Linkuri accesibilitate

Previziuni pentru 2024 cu Anatol Țăranu: va câștiga Maia Sandu un nou mandat?


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (dreapta), în timpul Adunării „Moldova Europeană” din centrul Chișinăului, 21 mai 2023.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (dreapta), în timpul Adunării „Moldova Europeană” din centrul Chișinăului, 21 mai 2023.

Mișcările de pe scena politică sugerează că „supremația” Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din toamna acestui an nu este garantată. În 2024 vor fi puse bazele „supraviețuirii cursului european” în R. Moldova, neexistând certitudinea că se va ajunge la pace în Ucraina, consideră Anatol Țăranu.

Într-un interviu cu Europa Liberă, comentatorul politic Anatol Țăranu a sugerat că, deși îi va fi dificil, Maia Sandu ar putea învinge în prezidențiale din acest an.

„[...] Apariția unor formule de coagulare a forțelor pe flancul pro-european [fără partidul „Acțiune și Solidaritate”] vorbește despre faptul că nici pe departe nu este garantată supremația Maiei Sandu la viitoarele alegeri. Asta chiar dacă ea pare a fi un candidat care nu prea are contracandidați care să pună sub semnul întrebării succesul ei în scrutinul prezidențial”, a afirmat Anatol Țăranu.

Cele două scrutine naționale – prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025, consideră Anatol Țăranu, vor da start unor dezbateri pe tema căilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE): „calea euro-suveranistă” [deschiderea negocierilor de aderarea și accederea ulterioară în UE] sau opțiunea [pe scurtătură] „restabilirii unității naționale românești prin Unirea R. Moldova cu România.” Anatol Țăranu observă că în ambele cazuri e nevoie să existe „un consens național” care, la nivel societal, nu există acum. Interlocutorul Europei Libere consideră că în anul 2024 vor fi puse bazele a ceea ce numește el „supraviețuirea cursului european” în R. Moldova.

„Soluții neașteptate” pentru conflictul transnistrean

În opinia lui Anatol Țăranu, anul 2024 va răspunde la întrebarea dacă R. Moldova va fi capabilă să supraviețuiască economic de una singură sau va rămâne, în continuare, „un stat asistat din exterior.”

Comentatorul politic mai spune că anul 2024 „ar putea să vină cu anumite soluții foarte neașteptate” în problema transnistreană, care „își lasă amprenta” pe procesul de

Bruxellesul nu va fi încântat dacă R. Moldova va veni cu un conflict teritorial nesoluționat

integrare europeană. Anatol Țăranu precizează că după mai mulți ani de ezitare, Bruxellesul înțeles și a declarat că problema transnistreană nu poate fi un impediment în calea integrării europene a R. Moldova. Analistul politic susține că, în acest fel, UE a lăsat Moscova fără „instrumentul” cu care punea frână cursului european al Chișinăului.

„Asta nu înseamnă defel că Bruxellesul va fi încântat dacă R. Moldova va veni în componența UE cu un conflict teritorial nesoluționat. Și asta mă face să gândesc că inclusiv factorul occidental va întreprinde măsuri foarte energice pentru a obține o soluție pe dimensiunea transnistreană”, a declarat Anatol Țăranu.

Nu am certitudinea că se va termina războiul

În interviu, Anatol Țăranu susține că o „problemă fundamentală” în regiune va fi pacea din Ucraina. „Din păcate, nu am certitudinea că anul 2024 va deveni ultimul an de război”, a estimat comentatorul politic de la Chișinău.

Interviul cu Anatol Țăranu despre bilanțurile anului social-politic 2023 și previziunile pentru 2024 – poate fi citit și ascultat AICI.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG