Linkuri accesibilitate

Cum se face educația sexuală în școli? Cum vrea Patriarhia Română


Liberalii români aflați la guvernare și social-democrații, care sunt în opoziție au răspuns presiunilor venite dinspre Biserica Ortodoxă, care le-a cerut de mai multe ori să renunțe la educația sexuală în școli.

Camera Deputaților de la București a votat astfel azi proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări. Materia se va numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților.

Au fost 269 de voturi „pentru", doar 3 „împotrivă" și 35 de abțineri. Obligativitatea educaţiei sexuale este un atentat asupra inocenței copiilor, a precizat Patriarhia Română, insistând că aceste ore trebuie să fie opționale.

Pe de altă parte potrivit barometrului de gen comandat de Centrul Filia, 76% dintre români cred că educația sexuală ar trebui să fie introdusă în școli, în vreme ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a cerut României să introducă Educaţia sexuală ca materie obligatorie, dând exemple internaționale, cum ar fi, de pildă că în Portugalia copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţii de prietene, consimţământ şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani.

În România, însă, veto-ul pentru această materie a fost dat de Biserica Ortodoxă, cu sprijinul celor două partide mari, care colaborează în mod tradițional cu Patriarhia. Așadar, potrivit noului amendament, doar cu acordul scris al părinților, copiii minori pot lua parte la programele, care acum se numesc de cităm „educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor".Biserica Ortodoxă Română are mereu pârghii de intervenție la nivel politic, mai ales în anii electorali. Cu toate acestea, credibilitatea Bisericii în sondaje este în scădere, iar puterea ei de influență și-a dovedit limitele asupra populației la referendumul privind familia tradițională de acum doi ani. Prin acel referendum, pe care l-au susținut atât liberalii cât și social-democrații, aceștia au încercat să modifice constituția în așa fel încât să interzică pentru viitor căsătoriile între persoanele de același sex.

Acum, însă, prin modificarea care face ca educația sexuală să devină opțională în școli, Biserica a repurtat un succes. Printre argumente, Patriarhia citează un studiu apărut în Statele Unite care ar fi ajuns la concluzia că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educație”.

Între timp, România, ocupanta primului loc în Uniunea Europeană la numărul avorturilor în rândul adolescentelor, iar una din 10 nașteri are ca protagonista o adolescenta, potrivit datelor Eurostat.

XS
SM
MD
LG