Grupul de monitorizare Belaruski Gaiun a publicat săptămâna trecută informații despre apariția a patru drone de luptă Shahed în spațiul aerian al Republicii Belarus. Unele din acestea au tranzitat teritoriul belarus către Ucraina. Altele ar fi putut rămâne în Belarus, potrivit surselor grupului de cercetare. Acestea mai afirmă că dronele Shahed au pus în alertă forțele de apărare aeriană din Belarus. Au fost ridicate în aer avioane de vânătoare și elicoptere. Însă, nu există informații veridice despre doborârea presupuselor Shahed-uri rusești în spațiul aerian belarus.
Ce sunt dronele Shahed
Seria dronelor Shahed a fost dezvoltată în Iran la sfârșitul anilor 2010. Acestea sunt folosite masiv de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Totodată, ministerul rus al Apărării neagă utilizarea tehnologiei iraniene și susține că folosește dispozitive de producție proprie dezvoltate de compania Geran. Vizual, Geran nu se deosebește de Shahed, ceea ce pune la îndoială versiunea rusă.
Drona Shahed este un dispozitiv relativ mic, având un motor ce se aseamănă cu cel al unei motociclete. În funcție de modificări, o astfel de dronă poate zbura de la 1.000 la 2.000 de kilometri, transportând circa 50 de kilograme de explozibil. Altitudinea de zbor este de la 40 la 4000 de metri. Greutatea - circa 200 de kilograme, lungimea - 3 metri, lățimea - 2 metri. Viteza medie este de 150-170 de kilometri pe oră.
Shahed-urile își pot modifica traiectoria și altitudinea în timpul zborului după un program prestabilit, ceea ce le face mai greu de distrus de sistemele de apărare antiaeriană.
Cum au trecut Shahed-urile prin Belarus
Despre faptul că drone Shahed lansate din Rusia ar fi traversat teritoriul belarus s-a vorbit și mai înainte. Dar începând cu 11 iulie 2024, relatările despre asemenea incidente au început să apară cu regularitate. Să enumerăm aceste cazuri și să vorbim despre harta acestor zboruri.
11 iulie. Zborul prin Loev și Hoiniki
Publicația ucraineană Insider UA a fost prima care a relatat că o dronă rusească Shahed a intrat în spațiul aerian belarus în seara zilei de 11 iulie. Potrivit acesteia, drona a pătruns în Belarus din regiunea ucraineană Cernihiv, s-a aflat în spațiul belarus circa o oră și, după ce a ajuns la Hoiniki, a virat spre Ucraina (presupusa rută - aici). Concomitent, un elicopter de atac și un avion de vânătoare ale forțelor armate belaruse au fost văzute deasupra orașului Hoiniki, potrivit grupului de monitorizare Belaruski Gaiun. Ulterior, Shahed-ul și-a continuat zborul spre Rezervația radioecologică Polesie.
13 iulie. Survolarea regiunilor Gomel, Moghiliov și Vitebsk
O altă dronă de atac a intrat în regiunea belarusă Gomel de pe teritoriul Ucrainei la ora 3 noaptea, pe 13 iulie, potrivit grupului Belaruski Gaiun care citează surse ucrainene. Shahed-ul a trecut deasupra localității Loev, însă de data aceasta nu a luat-o spre sud, ci a zburat către nord peste Gomel și Jlobin, iar apoi și-a urmat traseul spre regiunea Moghiliov. Drona s-a aflat în spațiul aerian belarus timp de câteva ore și a parcurs circa 350 de kilometri, ajungând până în regiunea Vitebsk. Deocamdată, nu există informații mai detaliate despre acest incident.
16 iulie. Zbor deasupra orașelor Hoiniki și Narovlea.
Potrivit datelor grupului Belaruski Gaiun și a unor surse ucrainene, o dronă rusească a traversat teritoriul belarus pe la 4 dimineața pe 16 iulie. Drona a fost văzută în apropierea satului Belaia Soroka, de unde și-a continuat zborul către nord până la Hoiniki. Apoi, a virat spre Braghin și Kamarin. În total, drona a parcurs cca 60 de kilometri.
16 iulie. Survol peste Narovlea și în direcția Babruisk-Mogiliov.
Un Shahed rusesc a intrat în spațiul aerian belarus la ora 8.40 pe 16 iulie și s-a îndreptat spre nord, către Narovlea și Babruisk. Potrivit Belaruski Gaiun, în legătură cu acest incident, în aer din nou s-au ridicat avioane de luptă de la bazele din Baranovici și Maciulișci. Avioane de luptă belaruse au fost observate și în regiunea Moghiliov. În total, drona a parcurs în Belarus peste 300 de kilometri.
În seara zilei de 16 iulie, Belaruski Gaiun a relatat că un Shahed rusesc s-a prăbușit în raionul Okteabriski din regiunea Gomel, între localitățile Parici și Lubania. Potrivit surselor grupului de monitorizare, în urma contactului cu solul s-a produs o explozie. Ministerul Apărării din Belarus nu a comentat încă aceste informații.
„Să nu ne atragă în război”
Jurnaliștii de la Serviciul belarus al Europei Libere au discutat despre ultimele incidente cu comandantul unui grup de supraveghere a sistemelor fără pilot, cu numele indicativ „Senat”, din cadrul regimentului Kastus Kalinouski. Potrivit militarului, dronele Shahed se află în serviciul armatei belaruse și, teoretic, ar putea fi vorba despre zborul unor drone belaruse.
„O altă versiune, potrivit militarului, ar putea fi vorba despre o așa-numită „rachetă momeală” care, în loc încărcătura explozivă, este dotată cu rezervoare de combustibil suplimentare, astfel încât să poată zbura cât mai departe posibil. Pur și simplu, ea perturbă apărarea aeriană prin faptul că zboară și nu poate fi doborâtă. I se planifică o traiectorie a zborului în zonele din jurul sistemul antiaerian”, spune „Senat”.
Potrivit lui, drona care a căzut în regiunea Gomel pe 16 iulie nu avea muniție.
„Explozia s-a produs în urma impactului cu solul din cauza combustibilului care rămăsese în rezervoare”, a spus militarul.
Însă, el nu a exclus nici posibilitatea ca Rusia să lanseze în mod intenționat aceste drone către teritoriul Belarusului.
„Lansarea Shahed-urilor prin teritoriul belarus poate fi periculoasă și pentru faptul că ar putea să atragă țara în război”, a afirmat militarul.
„Senat” susține că Belarus nu dispune de mijloace de apărare antiaeriană eficiente împotriva dronelor Shahed. Potrivit lui, sistemele belaruse sunt create pentru a doborî avioane, elicoptere și rachete, dar nu au fost adaptate - operativ și tacic - pentru a lupta cu dronele.
„Probleme și defecțiuni”
Serghei Migdal, analist militar și fost ofițer de poliție israelian, nu a exclus, într-un comentariu pentru Serviciul belarus al Europei Libere, că dronele Shahed observate deasupra Belarusului au fost lansate de Rusia pentru a ataca Ucraina.
„Acum rușii atacă cu drone mai ales dinspre est și sud. Cu toate că ucrainenii nu exclud direcția belarusă, orientarea dronelor prin teritoriul Belarusului poate lua prin surprindere. După cum se știe, spre deosebire de rachetele balistice, dronele pot zbura în zigzag, pot face viraje și așa mai departe. Nu exclud faptul că rușii au ales o astfel de direcție pentru a ocoli cele mai puternice linii de apărare aeriană ale Ucrainei. De exemplu, să zboare spre Polonia, apoi să vireze spre sud și să meargă către țintă și să atace”, crede analistul.
Expertul consideră că avioanele de luptă și elicopterele ridicate în aer deasupra Belarusului reprezintă o încercare a autorităților de la Minsk de a arăta că sunt îngrijorate de zborurile dronelor Shahed, deși, de fapt, și-au dat acordul ca rușii să facă acest lucru.
Serghei Migdal consideră că Shahed-urile de fabricație rusă sunt de proastă calitate și, prin urmare, pot să cadă, să se dezintegreze în aer și să aibă disfuncționalități în sistemul de navigație.
„De ce cad bombe și drone peste Belgorod? Nu pentru că rușii vor să distrugă orașul. Ci pentru că acestea sunt de calitate proastă - au probleme tehnice și defecțiuni”, a afirmat analistul. (R.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te