Linkuri accesibilitate

Cum sute de tineri moldoveni sunt duși în vizite la Moscova de o organizație a lui Șor


Imagine distribuită pe canalul de Telegram al organizației „Evrazia”, cu descrierea: „Tineri din Moldova sosiți la Moscova prin programul „Cunoaște Rusia”.
Imagine distribuită pe canalul de Telegram al organizației „Evrazia”, cu descrierea: „Tineri din Moldova sosiți la Moscova prin programul „Cunoaște Rusia”.

Timp de trei luni, sute de tineri din Moldova au fost duși la Moscova de o organizație afiliată Kremlinului și oligarhului fugar Ilan Șor. Reporterii Europei Libere au pătruns într-un chat al organizatorilor și dezvăluie cum sunt ademeniți aceștia și „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic.

Proiectul se numește „Evrazia” și este fondat de Nelli Parutenco, fostă contabilă la Primăria orașului Orhei în mandatul de primar al lui Șor. Fugită la Moscova în 2022, pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor, Parutenco este directoarea, din acte, a organizației neguvernamentale.

Europa Liberă a numărat mai mult de 10 voiajuri la Moscova organizate în ultimele trei luni de „Evrazia” pentru tineri din Moldova, dar și din alte foste republici sovietice.

Jurnaliștii Europei Libere au reușit să pătrundă într-un chat închis de pe Telegram, unde s-au adunat circa 30 de tineri și administratorii din partea organizației lui Șor. Aceștia se pregăteau de o nouă vizită la Moscova, în cadrul programului numit „Să cunoaștem Rusia”, între 21 și 24 iunie.

Participanții au fost rugați să completeze un chestionar online în limba rusă. Pe lângă datele personale, li se cerea să aleagă unul sau mai multe din proiectele „Evrazia” la care ar vrea să participe: să obțină un grant, să devină „ambasadori ai Eurasiei”, să se înscrie la școala media a organizației sau să devină politicieni.

Excursii în Piața Roșie și întâlniri cu „experți”

Deja într-o discuție privată, coordonatorul programului cu numele de utilizator Afanasii a precizat că, deși turul va fi unul „gastronomic”, participanții vor trebui „nu doar să mănânce”, dar „să participe activ și să manifeste interes”.

Chiar dacă jurnaliștii Europei Libere nu s-au înregistrat pentru călătorie, ei au fost lăsați în chat, unde a fost publicată lista participanților și datele lor personale: numărul pașaportului, termenul de valabilitate și numărul de telefon. În total, s-au înregistrat 26 de tineri din Moldova, doi - din Uzbekistan și unul - din Tadjikistan.

Costurile excursiei fiind acoperite integral de organizatori, unii dintre participanți au întrebat dacă există anumite „condiții ascunse”. Afanasii, administratorul chat-ului, a dat asigurări că e suficient să meargă la Moscova și „să participe activ” la activitățile din program. „Nu există alte condiții”, a spus el.

Programul a apărut în conversație cu patru zile înainte de plecare. La sosire, participanții au fost cazați într-un hotel de patru stele din nordul Moscovei, „Alliance Borodino”. A doua zi, au fost duși într-o excursie la „Skolkovo Tehnopark”, unde se află companiile IT afiliate guvernului rus.

În continuare, erau planificate excursii în Piața Roșie, în câteva parcuri din centrul capitalei ruse și un master-class culinar la un restaurant. A treia zi includea o „întâlnire cu un expert”, numele căruia nu era specificat în program. Judecând după postările organizației în Telegram, care au fost publicate la câteva zile după vizita tinerilor, era vorba de Alexei Samoilov, care este prezentat de presa rusă drept expert și analist.

Alexei Samoilov, expert and analyst from the Russian Federation, leader of the "Other Ukraine" movement, which promotes anti-Ukrainian ideas
Alexei Samoilov, expert și analist din Federația Rusă, conducătorul mișcării „Cealaltă Ucraină”, care promovează idei antiucrainene

Acesta conduce mișcarea „Cealaltă Ucraină” și promovează ideea că „Ucraina nu are o națiune proprie”, iar scopul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este „să ajungă la granițele RSS Ucrainene”.

La evenimentele „Evraziei” au participat anterior și susținători mai cunoscuți ai „lumii ruse”: filosoful Alexandr Dughin și politologul Serghei Markov.

Ultimul a lansat un fals despre Moldova chiar în primele zile a invaziei Rusiei în Ucraina. Markov susținea că armata română „staționează deja” pe teritoriul R. Moldova și că România, cu sprijinul NATO și al armatei ucrainene, „intenționează să invadeze Transnistria”.

Promovarea direcției de dezvoltare euroasiatică

Câțiva participanți la această vizită au fost de acord să stea de vorbă cu Europa Liberă, sub condiția anonimatului. Aceștia au povestit că organizatorii îndemnau insistent participanții să solicite un grant, pe care „Evrazia” „îl va finanța cu siguranță”.

Europa Liberă a găsit lista completă a proiectelor pe care organizația le-a selectat pentru finanțare, în urma unui „prim” concurs de granturi numit „Eurasia – continentul posibilităților”.

Cel puțin 13 dintre aceste (din totalul de 73) sunt ale tinerilor din Moldova, care propun, de exemplu, să organizeze un „maraton” de filme, să repare monumentele soldaților căzuți în al Doilea Război Mondial, să deschidă un centru de sprijin pentru mamele copiilor cu dizabilități.

Organizația promite până la 1 milion de ruble (11.600 de dolari) pentru fiecare proiect.

Lista completă a proiectelor pe care organizația le-a selectat pentru finanțare, în urma unui „prim” concurs de granturi numit „Eurasia – continentul posibilităților”
Lista completă a proiectelor pe care „Evrazia” le-a selectat pentru finanțare, în urma unui „prim” concurs de granturi numit „Eurasia – continentul posibilităților”.

Alți tineri au spus Europei Libere că au fost îndemnați să promoveze „cultura rusă și direcția de dezvoltare eurasiatică” în țările lor, devenind „ambasadori ai Eurasiei”.

Proiectul „Ambasadorii Eurasiei” urma să fie lansat la Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute. De organizarea evenimentului s-a ocupat aripa tânără a Partidului „Renaștere”, cunoscut în Moldova ca afiliat lui Ilan Șor, devenit activ după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii. Lidera „Renașterii”, Natalia Parasca, este și membră a boardului de conducere a „Evraziei”.

Lidera partidului „Renaștere”, apropiat lui Șor, Natalia Parasca, împreună cu rerpezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
Lidera partidului „Renaștere”, apropiat lui Ilan Șor, Natalia Parasca, împreună cu reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Evenimentul a fost anulat după ce bloggerul armean Mika Badalian, care trebuia să ajungă la Chișinău pentru a lansa proiectul, nu a fost lăsat să intre în Moldova de Poliția de Frontieră.

Badalian face parte din conducerea organizației „Evrazia”, alături de deputata din Duma de Stat a Rusiei, Aliona Arșinova, cu trecut politic la Tiraspol.

El este cunoscut pentru poziția sa pro-rusă și colaborează cu agențiile de stat rusești Russia Today și Sputnik, interzise în Moldova și mai multe țări europene. În septembrie 2023, a fost reținut de serviciile de securitate armene pentru trafic ilegal de arme.

Recrutarea tinerilor

După o serie de eșecuri ale spionajului rusesc și expulzări masive ale „diplomaților în epoleți” din țările europene, serviciile secrete ruse au devenit mai active, inclusiv prin intermediul unor organizații, scrie publicația rusă de investigații „The Insider”.

O organizație de acest fel este Institutul Național de Cercetare pentru Dezvoltarea Comunicațiilor (NIIRK), condusă de foști colaboratori ai serviciilor secrete rusești.

Institutul organizează numeroase conferințe și stagii în Europa și în țările vecine.

„Acolo propagandiștii pro-Kremlin îndoctrinează audiența cu ideea că Occidentul este dușmanul, iar calea spre prosperitate trece prin prietenia cu Rusia. Accentul este pus pe studenții promițători și pe tinerii din diferite țări care vor fi folosiți în cele din urmă în scopuri de spionaj”, spun jurnaliștii „The Insider”.

La una dintre conferințele din afara Rusiei organizate de NIIRK, a participat în iunie, la Bratislava, și fostul președinte moldovean, liderul socialist Igor Dodon.

(La acest articol a contribuit editorul proiectului de investigații al Radio Svoboda „Sistema”, Andrei Soșnicov)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG