Linkuri accesibilitate

Cum vor autoritățile să reducă numărul cazurilor de cancer de col uterin


Cabinet ginecologic de la Centrul de sănătate Ungheni
Cabinet ginecologic de la Centrul de sănătate Ungheni

Screening-ul cervical va deveni mai accesibil pentru toate femeile din R. Moldova. Opt spitale raionale, un spital municipal și două spitale republicane vor oferi servicii modernizate prin crearea rețelei naționale de colposcopie, lansată de autorități joi, 2 noiembrie.

Rețeaua națională de colposcopie va fi ghidată de Institutul Mamei și Copilului, care va oferi sprijin cabinetelor de colposcopie din mai multe spitale din țară. Este vorba despre spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”, spitalul din Bălți și spitalele raionale de la Ceadâr Lunga, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Soroca, Drochia.

În cazul în care va fi depistată o tumoră a colului uterin, femeile vor fi redirecționate către Institutul Oncologic pentru tratament.

Cele 12 centre au fost echipate cu aparate performante pentru cabinetele de colposcopie, printre care colposcopul digital cu fibră optică de înaltă intensitate, cu rază mare de focalizare și câmp optic larg, cu unități electrochirurgicale, sterilizatoare, fotolii ginecologice adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale, instrumente medicale și mobilier medical.

Prin crearea rețelei naționale de colposcopie, autoritățile vor:

  • să îmbunătățească accesul femeilor la screening-ul colposcopic,
  • să crească calitatea screening-ului,
  • să reducă morbiditatea și mortalitatea prin cancer de col uterin.

Autoritățile își mai propun să vaccineze împotriva virusului Papiloma uman 90% din femei, să testeze la cancerul de col uterin 70% din femei și 90% din femei să urmeze tratamentul necesar.

Dotarea și procurarea echipamentelor a fost realizată de UNFPA Moldova - Fondul ONU pentru Populație cu sprijinul Marii Britanii și a costat 635.000 de dolari.

În Moldova, zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile o femeie decedează din cauza maladiei. Cancerul de col uterin ocupă locul doi după cancerul mamar printre bolile care provoacă decesul populației.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG