În ședința Curții, socialiștii au anunțat că sunt reprezentanți de deputații Grigore Novac, Radu Mudreac și juristul Nicolae Fomov. Prezența lor a fost respinsă însă de judecătorii constituționali, care au invocat că la ședință pot participa doar reprezentanții autorității electorale și cei ai candidaților.
De altfel, candidatul sprijinit de PSRM, Alexandr Stoianoglo, nu a fost prezent nici la ședință și nici la protest.
Vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, a anunțat într-un briefing de presă din dimineața aceleiași zile că deputații formațiunii nu vor participa la ședința Parlamentului. Parlamentarii sunt prezenți la protest și la ședința Curții Constituționale, unde au cerut invalidarea alegerilor și renumărarea voturilor.
Socialiștii au mai organizat anterior, la 8 noiembrie, un protest în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii instituției examina în ședință sesizările depuse de aceștia, prin care contestau rezultatele alegerilor prezidențiale. Autoritatea electorală a respins ulterior toate contestațiile ca fiind neîntemeiate sau insuficient documentate și motivate.
Între altele, socialiștii au acuzat guvernarea PAS de „utilizarea masivă a resurselor administrative, agitația și propaganda în ziua tăcerii și în ziua votării, intimidarea alegătorilor”. Partidul de guvernământ a respins acuzațiile și i-a criticat pe socialiști pentru că „au ales să dezbine societatea”, în loc să condamne tentativa fără precedent de corupere a alegătorilor de către gruparea oligarhului fugar Ilan Șor și Rusia.
Alegerile prezidențiale au fost câștigate de actuala președintă Maia Sandu, sprijinită de PAS, care a obținut 55,41% din voturi, față de 44,59% ale contracandidatului său, Alexandr Stoianoglo, care a fost susținut de socialiști. Victoria Maiei Sandu a fost asigurată de votul masiv din diaspora, în vreme ce pentru Stoianoglo au optat majoritatea cetățenilor din interiorul R. Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te