Linkuri accesibilitate

Protestatari în aşteptarea verdictului CSJ Chișinău (Galerie Foto)


La Curtea Supremă de Justiţie
La Curtea Supremă de Justiţie

A fost semnalat un număr mare de poliţişti echipaţi cu scuturi şi bastoane de cuciuc în curtea Primăriei.

Luni este ultima șansă pentru ca alegerile anticipate de la Chişinău – câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase - să fie validate de instanța supremă, adică de Curtea Supremă de Justiție.

Puţină lume ştie că în urmă cu şase ani Curtea Supremă de Justiţie a decis ca toate şedinţele de judecată din această instanţă să fie cu uşile închise.

Secretizarea şedinţelor a fost o idee a preşedintelui de atunci al CSJ Mihai Poalelungi, cel care e în prezent preşedinte al Curţii Constituţionale, o decizie pentru care Poalelungi a fost criticat, bunăoară, de predecesorul său de la Curtea Constituţională, fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase.

Prin urmare, protestatarii care de câteva ore, adunaţi în număr destul de mare în jurul Curţii Supreme de Justiţie, să ceară validarea mandatului lui Andrei Năstase, nu au altă soluţie decât să aştepte ce va anunţa instanţa pe site-ul ei oficial. Sau organizatorii protestelor, în particular Andrei Năstase, care ţine legătura cu avocatul ce îi reprezintă interesele în şedinţa de judecată şi care îi transmite prin telefon ce se întâmplă în sala judecăţii.

Aşa aproximativ cu o oră şi jumătate în urmă, mulţimea din faţa CSJ a aflat că instanţa a respins cererea de recuzare, depusă de Năstase, prin care acesta cerea înlocuirea completului de judecată în frunte cu magistratul Ion Druţă, el şi preşedinte al CSJ.

Cererea de recuzare Năstase şi-a motivat-o prin faptul că Druţă, ales în funţia de preşedinte al CSJ relativ recent, pe 3 mai 2018, ar fi corupt, dovadă fiind, spune Năstase, că numele lui figurează în câteva dosare controversate: Aroma Floris, VInis NJG SA şi Norma SRL.

Reacţia lui Năstase la respingerea cererii sale de recuzare a fost că acum va fi judecat tocmai de o persoană pe care a denunţat-o la procuratură pentru pretinsele ilegalităţi comise în aceste dosare.

În general, există un fel de tensiune care pluteşte astăzi în aerul de la Chişinău în legătură cu examinarea acestui dosar.

De pe la orele amiezii, persoane particulare au început să semnaleze pe reţele sociale despre aglomerarea unui număr mare de poliţişti echipaţi cu scuturi şi bastoane de cuciuc în curtea primăriei. Apoi, presa a relatat şi arătat în videouri grupuri numeroase de oameni ai legii, la fel foarte bine echipaţi, în curtea din spatele CSJ.

Organizatorii protestelor, Năstase şi Sandu, au vorbit insistent în faţa mulţimii despre posibile provocări, îndemnându-şi susţinătorii la vigilenţă...

Forţele de ordine au împânzit ulterior holurile CSJ, iar organizatorii protestelor, Năstase şi Sandu, au vorbit insistent în faţa mulţimii despre posibile provocări, îndemnându-şi susţinătorii la vigilenţă.

Între timp, presa a încercat, fără succes, să afle de la Comisia Electorală Centrală ce ar putea urma dacă recursul depus de Năstase şi examinat astăzi de CSJ va fi declarat inadmisibil, adică dacă CSJ va lăsa în vigoare decizia instanţelor inferioare de invalidare a scrutinului. Vom analiza o eventuală astfel de decizie, apoi vom decide, a fost răspunsul pe care l-a obţinut de la mai mulţi membri ai CEC.

Până acum, o singură persoană publică s-a aventurat să facă previziuni în privinţa deciziei pe care ar putea-o lua CSJ şi acesta este fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cel care a declanşat de fapt aceste alegeri locale anticipate, acuzând persecutarea sa prin dosare de către putere, în particular de către liderul PD, Vlad Plahotniuc, căruia i-ar fi împiedicat nişte afaceri. Chirtoacă a scris pe pagina sa de FB că CSJ va anula alegerile, la fel cum au făcut-o Curtea de Apel şi Judecătoria Centru, pentru că: „decizia de anulare a alegerilor a fost luată înainte, în sediile lui Plahotniuc, iar în instanţele de judecată se desfăşoară doar spectacolul.”

XS
SM
MD
LG