Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Tatarstan respinge apelul jurnalistei RFE/RL împotriva arestului preventiv


Alsu Kurmasheva (foto arhivă)
Alsu Kurmasheva (foto arhivă)

Curtea Supremă din Republica rusă Tatarstan a respins apelul depus de jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva împotriva măsurii de arest preventiv aplicată după ce a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin.

Audierea din 31 octombrie a avut loc cu ușile închise, Kurmasheva participând prin legătură video dintr-un centru de detenție din capitala Tatarstanului, Kazan. Avocatul ei a solicitat pentru clienta sa alte restricții decât plasarea în arest preventiv. Cu o săptămână mai devreme, tribunalul sectorului Sovietski din Kazan a plasat-o pe Kurmasheva în arest preventiv cel puțin până la 5 decembrie.

Kurmasheva, jurnalistă stabilită la Praga care lucrează pentru Serviciul tătar-bașkir al RFE/RL și are dublă cetățenie, americană și rusă, a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială.

Ea a fost reținută temporar în timp ce aștepta îmbarcarea în zborul de întoarcere pe 2 iunie, pe aeroportul din Kazan. Atunci i-au fost confiscate ambele pașapoarte. De atunci, nu a mai putut părăsi Rusia, așteptând să i se returneze documentele de călătorie.

La 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Kurmasheva cu 10 mii de ruble (103 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit relatărilor din publicațiile locale care se bazează documentele judiciare consultate.

Kurmasheva a fost reținută din nou pe 18 octombrie și a fost de data aceasta acuzată de neînregistrarea ca agent străin, o infracțiune care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Jurnalismul nu este o crimă. Kurmasheva trebuie să fie eliberată pentru a reveni la familia ei."
Jeffrey Gedmin, președinte ad interim RFE/RL

Comitetul de anchetă a anunțat, fără a oferit alte detalii, că Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul penal care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei”, care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”.

De asemenea, comitetul de anchetă a declarat că investigația a constatat că, deși Ministerul rus al Justiției nu a adăugat-o pe lista agenților străini, aceasta nu a furnizat documente pentru a fi inclusă în registru. Kurmasheva neagă acuzația.

Președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin, a respins acuzațiile împotriva lui Alsu Kurmasheva, afirmând că aceasta este persecutată pentru activitatea sa profesională. „Jurnalismul nu este o crimă. Kurmasheva trebuie eliberată imediat pentru a reveni la familia ei”, a declarat el.

Tot mai mulți jurnaliști străini, arestați

Amnesty International, Biroul ONU pentru drepturile omului, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA au solicitat eliberarea imediată a lui Alsu Kurmasheva.

Reținerea lui Alsu Kurmasheva, al doilea jurnalist american reținut de Moscova în acest an, a declanșat un val de critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor și a politicienilor, care spun că această decizie arată că s-a trecut la nou nivel de cenzură pe timp de război.

Rusia a fost acuzată că îi reține pe americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb la schimb cu rușii încarcerați în Statele Unite. Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost arestat în luna martie pentru presupuse acte de spionaj - o acuzație pe care el și ziarul au negat-o vehement.

Din 2012, Rusia s-a folosit de legea privind „agenții străini” pentru a se răzbuna pe cei care se opun politicilor Kremlinului. De asemenea, legea a fost folosită pentru a controla tot mai mult societatea civilă și grupurile media din Rusia de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

Legea privind agenții străini le permite autorităților de la Moscova să considere și înregistreze organizațiile non-profit drept „agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și sunt implicate în activități politice.

RFE/RL afirmă că legea reprezintă un act de cenzură politică menită să împiedice jurnaliștii să își îndeplinească sarcinile profesionale și contestă demersurile autorităților în instanțele din Rusia și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Peste 30 de angajați ai RFE/RL au fost incluși pe lista „agenților străini” de către Ministerul rus al Justiției, în calitate personală.

În martie, un tribunal din Moscova a declarat falimentul operațiunilor RFE/RL în Rusia, ca urmare a refuzului companiei de a plăti mai multe amenzi în valoare totală de peste un miliard de ruble (14 milioane de dolari) pentru nerespectarea legii.

Jurnaliștii RFE/RL aflați în detenție (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.
Jurnaliștii RFE/RL aflați în detenție (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.

Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL - ceilalți trei sunt Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko - încarcerați în prezent pentru acuzații legate de profesiunea lor. Grupurile pentru drepturile omului și RFE/RL au cerut în mod repetat eliberarea celor patru, afirmând că au fost reținuți pe nedrept.

Losik este blogger și colaborator al Serviciului RFE/RL din Belarus. El a fost condamnat în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, printre care „organizarea și pregătirea de acțiuni care încalcă grav ordinea publică” și condamnat la 15 ani de închisoare.

Kuznecik, editor web pentru Serviciul RFE/RL din Belarus, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.

Iesipenko, un cetățean cu dublă cetățenie ucraineană și rusă care a colaborat cu Crimeea.Realities, un canal de știri regional al Serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de către un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost declarat vinovat de „posesie și transport de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.

XS
SM
MD
LG