Linkuri accesibilitate

Dacă va ajunge premier, Natalia Gavriliță vrea să-și dea demisia pentru grăbirea anticipatelor


Câți oameni, atâtea revendicări și ambiții
Câți oameni, atâtea revendicări și ambiții

Dacă va ajunge prim-ministră, Natalia Gavriliță planifică să-și dea demisia „în câteva săptămâni”, prin provocarea unei noi crize guvernamentale, relatează postul TVR Moldova, care i-a luat un interviu.

Desemnată a doua oară premier de către președinta Maia Sandu, Gavriliță spune că, în caz că este confirmată de parlament, va prezenta majorității parlamentare o serie de propuneri legislative inacceptabile, așa încât guvernul său să poată demisiona, invocând lipsa sprijinului parlamentar.

„Dacă nu există sprijin din partea unei majorități parlamentare și nu văd cum ar exista, nu văd cum ar vota socialiștii și Șor pentru o procuratură anticorupție și un tribunal anticorupție, atunci guvernul și-ar da demisia”, a spus Gavriliță, vicepreședintă a PAS.

Obiectivul ei și al președintei Sandu rămâne provocarea de alegeri parlamentare anticipate. Pentru a-l atinge, cele două și aliații lor au nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori numirea unui premier.

La prima tentativă, pe 11 februarie, Gavriliță a obținut 0 voturi, iar președinta Sandu a nominalizat-o repetat.

Majoritatea parlamentară a Partidului Socialiștilor și grupului Pentru Moldova, inclusiv Partidul Șor, a ripostat, anunțând propria candidatură la funcția de premier, pe Mariana Durleșteanu.

Socialiștii au spus că decretul desemnării repetate a lui Gavriliță este neconstituțional și l-au atacat la Curtea Constituțională. Instanța a anunțat că va pronunța decizia pe 23 februarie. Așa încât, pentru a ajunge premier ca mai apoi să-și dea demisia, Gavriliță trebuie să treacă și de Curtea Constituțională.

V-ar mai putea interesa:

Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară

Maia Sandu și cei circa 7 premieri

Violeta Ivanov e curată, Maia Sandu la Paris, Igor Dodon se contrazice

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG