Linkuri accesibilitate

30 de ani de la Picnicul paneuropean. Angela Merkel a adus un omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană


Est-germani fugind din lagărul comunist în spațiul european prin gardul care separa Ungaria de Austria lângă Sopron. 19 august 1989

Cancelarul german Angela Merkel a adus un omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană în urmă cu 30 de ani, mulţumind acestei ţări pentru decizia din 1989 de a-şi deschide graniţele pentru locuitorii fostei Germanii Democrate.

Angela Merkel este aşteptată luni într-o vizită în oraşul Sopron, vestul Ungariei, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Picnicul paneuropean, prima breşă în Cortina de Fier, alături de premierul ungar Viktor Orban.

Picnicul paneuropean a fost o demonstrație pașnică ținută la granița austro-ungară pe 19 august 1989, cu o zi înainte de sărbătoarea dedicată fondatorului Ungariei, Ștefan I cel Sfânt, primul rege creștin al ungurilor. A fost vorba despre un gest simbolic pe care Austria și Ungaria au hotărât să-l facă: deschiderea granițelor timp de trei ore, la trei săptămâni după ce miniștri de Externe ai celor două state au tăiat gardul de sârmă ghimpată dintre Austria și Ungaria.

Picnic-ul a fost organizat de patru formațiuni ungare din opoziție: Forumul Democrat Ungar, Alianța Liberilor Democrați, Fidesz, Partidul Civic al Muncitorilor din Agricultură. Totul a fost patronat de europarlamentarul bavarez Otto von Habsburg, moștenitor direct al tronului habsburgilor și de ministrul Imre Pozsgay, ministrul de stat al reformelor.

Mai multe detalii citiți aici.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG