Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Începând cu ziua de miercuri, 30 noiembrie, cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md vor primi sms-uri cu informația despre gradul de vulnerabilitate atribuit de autorități, informează Agora.md. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, care a mai adăugat că din luna următoare compensațiile vor fi incluse în facturi, 40% din toți beneficiarii fiind înregistrați pe platformă de bibliotecari și asistenți sociali. Jurnaliștii o mai citează pe șefa serviciului de presă a ministerului, care a spus că cetățenii pot continua să se înscrie pentru a primi compensații, doar că acestea vor fi oferite începând cu luna viitoare.
- ANRE a stabilit pentru miercuri, 30 noiembrie, o ședință la care va examina cererile depuse de furnizorul de energie Premier Energy și FEE Nord de majorare a tarifelor la energia electrică, scrie tv8.md. Potrivit documentelor publicate de ANRE, Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, solicită aprobarea prețului de 6,39 de lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 60 de bani mai mare decât tariful actual, pentru consumatorii finali. Cu aproape un leu este și majorarea cerută de compania FEE-Nord, adică un tarif de 5,68 lei/kWh (fără TVA), începând cu 1 decembrie.
- Deși R. Moldova alocă justiției o parte suficientă din cheltuielile publice, judecătorii din R. Moldova, alături de cei din Georgia, rămân cel mai prost plătiți dintre cele 44 de state membre ale Consiliului Europei (CoE). Este una din concluziile studiului „Justiția R. Moldova în cifre – o privire comparativă”, elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, despre care scrie Ziarul de Gardă. Experții sugerează că este necesară o evaluare a eficienței cheltuirii fondurilor publice alocate justiției, întrucât și nivelul de remunerare al procurorilor este unul scăzut. Studiul mai arată că justiția din R. Moldova examinează destul de repede cauzele civile și administrative, însă destul de lent pe cele penale.
- Portalul newsmaker.md scrie despre participarea Republicii Moldova la reuniunea miniştrilor afacerilor externe a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). „Republica Moldova este specială pentru România și pentru noi. Vedem șantajul energetic, colapsul sistemului energetic din cauza războiului din Ucraina. Ei sunt aici ca să ne spună că au nevoie de ajutor pentru a depăși o situație foarte dificilă”, a declarat în cadrul reuniunii Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței. Reporterii mai remarcă că Geoană, supranumit de presa română „Numărul 2 în NATO” a adăugat că fiecare țară trebuie să își aleagă calea. „Noi respectăm faptul că Moldova este o țară neutră. Maia Sandu ne-a spus că ei nu văd neutralitatea ca pe un element de slăbiciune.”, a precizat Mircea Geoană.
- Cum agresorii familiali din Moldova învață să-și schimbe comportamentul - este titlul unui material de pe moldova.org. Reporterii notează că în Republica Moldova, agresorii sunt obligați de instanță să parcurgă un program de reeducare în două cazuri: când se emite o ordonanță de protecție pentru victimă sau când există o sentință finală de judecată. Autorii scriu că în afară de cele patru centre care prestează servicii pentru agresori, servicii despre care scriu în detaliu jurnaliștii, și Inspectoratul Național de Probațiune are din 2017 un program probațional destinat agresorilor familiali. Aceștia sunt obligați să urmeze programul prin decizia instanței de judecată sau fiind motivați de consilierii Probațiunii.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Calea Ferată din Moldova pune la dispoziție un nou serviciu pentru clienți: trei trenuri din dotarea întreprinderii vor putea fi închiriate pentru ocazii speciale, anunță o postare a tv8.md, care este printre cele mai populare în ultimele 24 de ore pe Facebook-ul moldovean. Jurnaliștii mai scriu că prețul variază în funcție de numărul de persoane, traseu și ocazia petrecerii, serviciul având ca scop diversificarea surselor de venit și creșterea bugetului întreprinderii pentru ulterioare investiții în infrastructură.
- Pe Instagram, a trezit interes o postare a Europei Libere în care se menționează că trupele rusești au bombardat Hersonul și alte 30 de localități din regiune de 258 de ori în ultima săptămână. Forțele rusești s-au retras de pe malul vestic al fluviului Nipru la începutul acestei luni, dar continuă să bombardeze regiunea din noile poziții.