Unii preoți au fost sancționați cu avertisment, dar asta nu i-a împiedicat pe alții să iasă în față cu aceleași mesaje.
Într-un mesaj publicat pe YouTube, întitulat „Suntem nevoiți să-l susținem pe Călin Georgescu”, preotul-regizor Ciprian Mega face un apel explicit la enoriași să-l voteze pe candidatul independent.
Mega spune că la fiecare tur de alegeri, cu excepția referendumului pentru familie din 2018, și-a anulat votul.
„Din păcate, această a treia opțiune (a anulării) nu mai este o opțiune, avem doi candidați care la nivel declarativ indică două direcții diferite”, își explică Mega opțiunea.
Pentru a-și justifica alegerea, Mega aduce două argumente considerate de experți ca aparținând seriei de narative rusești. El susține că Elena Lasconi „propagă dreptul la avort” și „pune problema înfierii de către cuplurile homosexuale”, în timp ce celălalt candidat ar respinge astfel de oferte.
„Avem două opțiuni, din care trebuie să alegem opțiunea Georgescu”, concluzionează preotul.
În realitate, Elena Lasconi nu este în favoarea legalizării adopțiilor de către cuplurile de același sex și nu a promovat explicit în campanie dreptul la avort, care este consfințit în România prin lege.
Regizorul Mega a intrat în atenția presei după ce, în aprilie anul acesta, a mers la Festivalul de Film de la Moscova, manifestare boicotată de Occident, cu filmul „21 de rubini”, o peliculă cu un puternic mesaj anti-occidental.
Într-un răspuns la întrebările Europa Liberă înaintea turului II al alegerilor prezidențiale privind susținea lui Georgescu, Mega își explica ieșirile publice, dar și indiferența față de deciziile BOR (Biserica Ortodoxă Română) de limitare a prozelitismului politic printre clerici.
„E, cumva, ca la piață! Din cele două, alegi oferta care, măcar, nu-și afișează pe etichetă, cu claritate, că te otrăvește. Eu nu am încălcat nicio decizie a BOR, ci am stabilit prioritățile morale, pe care mi le impune Evanghelia Mântuitorului Hristos, Dumnezeul nostru”, a spus Mega pentru Europa Liberă.
Mihai Coadă – cântăreț la strană, fost actor
Un mesaj împotriva Elenei Lasconi, denumită „candidatul LGBT”, a circulat cu câteva zile înainte de 8 decembrie pe WhatsApp printre locuitorii din Ploiești.
Purtătorul mesajului este un fost actor ploieștean, fost angajat al teatrului Toma Caragiu, Mihai Coadă, care a luat-o pe calea bisericii, în urmă cu mulți ani.
Mihai Coadă cântă duminica la strana Mănăstirii Turnu, de lângă Ploiești, și este imaginea informală a așezământului de cult.
El apare în multe dintre reportajele în care biserica este prezentată alături de preotul stareț.
„Fraților, am hotărât să vin în fața voastră să trag un semnal de alarmă. Suntem într-un moment de cumpănă și de mare responsabilitate. Și nu față de noi înșine, ci în fața lui Hristos”, își începe Mihai Coadă pledoaria.
Fostul actor, vedetă în unul dintre primele sitcomuri românești, „La Bloc”, unde a interpretat personajul Nelu Curcă, își continuă pledoaria cu referiri la „cea mai mare urâciune în fața lui Dumnezeu, ce au hotărât cu cetățile Sodoma și Gomora” și amintește de referendumul pentru modificarea Constituției pentru familie, despre care spune că a eșuat „pentru că foarte mulți nu s-au dus la vot crezând că se fac jocuri politice.”
„Ce a zis Hristos? Hai că îi înțeleg, au fost duși în eroare. Acum, ne încearcă a doua oară”, își încheie Coadă pledoaria.
„Este un mesaj homofob”
Europa Liberă a stat de vorbă cu mai multe fețe bisericești despre mesajul fostului actor. „Este un mesaj homofob”, spune unul dintre preoții consultați de Europa Liberă. „Este un amestec de discurs legionar cu unul mistic”, completează teologul Paul Palencsar.
„Mă bucur că Nelu Curcă din «La Bloc» și-a găsit vocația, dar dovedește o fundamentală lipsă de cultură teologică. Este, la rândul lui, victima narativelor ruse”, completează Palencsar.
„Omite că Lasconi a fost obligată să se retragă de pe lista USR de candidați la europarlamentare tocmai pentru că și-a asumat faptul că a votat DA la Referendum în favoarea definirii familiei tradiționale”, explică preotul care dorește să-și păstreze anonimatul.
Amândouă fețele bisericești spun că discursul induce ideea că Georgescu este un „ales al lui Dumnezeu”.
„Induce ideea că Georgescu este trimis de cineva de sus, îl plasează într-o dimensiune mistică care ne amintește de Germania anilor '30 – și Hitler era trimis de către o forță supranaturală”, explică Palencsar.
Mesajul este cu atât mai periculos cu cât folosește frica ca argument al votului, explică cel de-al doilea preot, care a dorit să își păstreze anonimatul.
„Din păcate, mesajul penetrează mintea celor care nu au prea multă carte și pe care mizează dictatura lui Putin”, concluzionează Palencsar.
„Esența mesajului meu valabilă pentru întreaga viață a unui creștin adevărat este ca, în toate faptele noastre, să ne raportăm la Hristos. În al doilea rând, eu merg ca mirean la Mănăstirea Turnu”, a transmis Mihai Coadă Europei Libere, ca reacție la decizia bisericii de a cere să nu se facă politică.
Legături legionare
Mănăstirea Turnu de lângă Ploiești a fost reînființată în 1997, de către trei călugări viețuitori de la Mănăstirea Sfântul Nicolae-Balamuci.
Stareț al micii obști nou formate este Părintele Ieromonah Valentin. La multe dintre evenimentele mănăstirii participă Asociația Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință.
Această asociație organizează comemorări ale liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Pe contul de YouTube al asociației este, de asemenea, postat un videoclip în care liderul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), George Simion, este primit într-o altă comunitate cântând un cântec popular printre legionari.
Filmul, care datează din 9 ianuarie 2022, a fost delistat de la vizionare publică. În el poate fi văzut George Simion, care este primit cu apă și sare de către locuitorii din Valea Plopului. O fetiță cu basma îi transmite timid: „Îți mulțumim că ai luptat pentru țara noastră și suntem alături de tine”.
La Mănăstirea Turnu, membrii Frăției Ortodoxe, îmbrăcați în costume populare și purtând steaguri tricolore, au participat la Slujba arhierească care celebra sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul din 2021, de unde transmit live procesiunea pe pagina asociației.
Pe 16 octombrie 2022, la inaugurarea bustului lui Vlad Țepeș, ctitorul inițial al mănăstirii, statuia nedezvelită este încadrată de Dan Grăjdeanu, președintele Asociației Frăția Ortodoxă, îmbrăcat în costum popular și purtând steaguri, și de un alt coleg, în timp ce oficialii, printre care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, rostesc discursuri.
În planul secund al transmisiunii live de pe pagina asociației se văd alți participanți la eveniment, îmbrăcați în costume populare și purtând steaguri.
Cu cinci ani înainte, în 2017, membrii frăției se lăudau că au făcut curățenie de primăvară la mănăstire.
„Calde si frățești mulțumiri prietenilor de la Frăția Ortodoxă pentru sprijinul acordat și de această dată mănăstirii noastre. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, e reacția Mănăstirii pe pagina de Facebook.
Iar în 2023, după ce mănăstirea a ars din temelii, oamenii Frăției Ortodoxe sunt în linia întâi a celor care ajută la refacerea ei.
Frăția Ortodoxă l-a susținut, la rândul ei, pe Călin Georgescu, după cum rezultă dintr-o postare de pe Facebook.
Părintele-stareț, Valentin Mîțu, nu a vrut să răspundă la întrebările Europei Libere despre rolul lui Mihai Coadă la mănăstire și despre susținerea candidatului la alegerile prezidențiale Călin Georgescu.
Ne-a spus că putem avea un dialog săptămâna viitoare, după ce trece perioada agitată.
Preot din Vatra Dornei, predică anti-Vest, după anularea alegerilor
Un preot de la Catedrala Sf. Treime din Vatra Dornei, județul Suceava, le-a spus enoriașilor duminică, 8 decembrie, în predica de după liturghie, că drumul corect nu este cel spre Bruxelles sau Washington și că în România oamenii sunt persecutați pentru că „vorbesc altfel decât este politica oficială”.
„Acesta e drumul pe care trebuie să îl urmați, nu drumul spre Bruxelles, nu drumul spre Washington sau mai știu eu ce alte capitale influente. Drumul este cel arătat pe cărarea sfinților, pe cărarea mărturisitorilor”, a răsunat din difuzoarele Catedralei din Vatra Dornei.
„Trebuie să spunem întotdeauna nu trădătorilor, trebuie să spunem nu iudelor, trebuie să spunem nu vânzătorilor de țară.”
În aceeași zi, preoții de la Catedrala Sf. Treime au organizat o slujbă în fața Casei de Cultură din oraș – acolo unde ar fi trebuit să se voteze pe 8 decembrie.
La predica din fața secțiilor de votare desființate, preotul Mihai Valică a spus că „ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, nu s-a întâmplat nicăieri în lume.”
El nu a dorit să ofere un punct de vedere pentru Europa Liberă, însă Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis un comunicat în care a reamintit „tuturor clericilor și personalului monahal că hotărârile Sfântului Sinod interzic orice formă de influențare a credincioșilor cu privire la o persoană sau un partid politic, inclusiv în afara campaniei electorale.”
Biserica: e interzisă politica
De la începutul campaniei electorale, Biserica Ortodoxă Română (BOR) le-a cerut tuturor clericilor să își arate opțiunea personală doar prin votul secret și a explicat că „este interzis să își exprime în public opiniile politice, să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice, să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau activități în favoarea acestora ori a unui candidat pentru funcții publice”.
Palencsar spune că în categoria clericilor sunt incluși toți slujitorii bisericii, de la episcopi la preoți. Biserica Ortodoxă a avertizat mai mulți clerici care ar fi propagat fie mesaje de susținere a lui Călin Georgescu, fie împotriva Elenei Lasconi.
- Te-ar putea interesa și: Extrema-dreaptă românească: Cine sunt cei care au câștigat o treime din Parlament și și-au împărțit voturile autointitulaților suveraniști
Pe lista celor avertizați se regăsesc Părintele Calistrat Cihan de la Iași – pentru un mesaj pe WhatsApp, preotul Constantin Stavovei pentru o postare pe Facebook și chiar Ciprian Mega. Până la o sentință bisericească împotriva lor, li s-ar fi recomandat să scoată mesajele de pe social media, lucru care nu s-a întâmplat.
În cazul fostului actor de la Ploiești, surse din Biserică au declarat pentru Europa Liberă că mănăstirea trebuie să se delimiteze de declarațiile lui, să ia măsuri și să îi clarifice statutul în biserică.
Dacă e doar frate de mănăstire sau angajat la strană va trebui să ia act că nu mai poate comunica cu nimeni din afară pe aceste teme. În privința legăturilor cu Frăția Ortodoxă, Mănăstirea Turnu ar trebui să clarifice tipul de legături cu aceasta.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te