Linkuri accesibilitate

De ce este acuzată Marina Tauber în noul dosar penal care va fi trimis în instanță


Marina Tauber (la microfon), în timpul protestului de la Curtea de Apel Chișinău, 12 aprilie 2023 (captură video).
Marina Tauber (la microfon), în timpul protestului de la Curtea de Apel Chișinău, 12 aprilie 2023 (captură video).

La solicitarea procurorilor, Parlamentul a lipsit-o pe deputata Marina Tauber de imunitate parlamentară ca aceasta să poată fi judecată sub o nouă acuzație penală. Procuratura Anticorupție o va cita pentru a-i prezenta materialele acumulate și va trimite apoi dosarul în instanță.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, vicepreședinta partidului desființat Șor este acuzată de amestec în înfăptuirea justiției. Mai exact, deputata ar fi încercat să împiedice procesul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Chișinău, pe 12 aprilie 2023, când a condus un protest în susținerea lui, în fața instanței.

Procurorii susțin că, vorbind la megafon în timpul protestului, Tauber ar fi intimidat și ofensat judecătorii, amenințând că va bloca procesul. Procuratura Anticorupție dă și câteva citate ale deputatei, de exemplu: „Acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor... O să blocăm toate procesele, în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru”.

Poliția a creat un cordon pentru a împiedica protestatarii să intre în clădirea instanței. Completul de judecată a întrerupt ședința și s-a retras din sală.

A doua zi, Curtea de Apel l-a condamnat definitiv pe oligarhul fugar Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare.

Marina Tauber este deja judecată pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a Partidului Șor și acceptarea finanțării ilegale a partidului de către un grup criminal organizat.

Procesul de la Judecătoria Buiucani a intrat în impas, după ce Partidul Șor a fost lichidat, fiind scos în afara legii în iunie 2023 pentru mai multe ilegalități.

Atât partidul și liderul său, Ilan Șor, cât și Marina Tauber, care era vicepreședintă, au fost incluși pe listele de sancțiuni internaționale pentru încercările de a destabiliza situația din R. Moldova.

XS
SM
MD
LG