Linkuri accesibilitate

De ce ezită moldovencele să facă afaceri?


Poză simbol
Poză simbol

Provocări și prejudecăți legate de doamnele care vor o carieră în business.

O pătrime din afacerile din Republica Moldova sunt conduse de femei, arată statisticile oficiale. Este o cifră care reflectă și situația din regiunea Europei de Est, unde s-au intensificat eforturile de îmbunătățire a diversității de gen în domeniul antreprenorial, conform unui studiu global tematic de anul trecut. Cu toate acestea, experții naționali spun că femeile mai trebuie să facă față provocărilor și prejudecăților pentru a se lansa în afaceri în Republica Moldova.

De când era copil de-o șchioapă Veronica Pentelei a vrut să devină designer vestimentar. Abia la 30 de ani și-a realizat visul, după ce a căpătat destule cunoștințe și experiență în domeniu. Acum spune cu mândrie că din 2012 gestionează un brand de haine pentru copii.

„De la bun început știam că n-o să fie simplu și nici nu mă așteptam să fie simplu. Știam că va fi complicat. De fiecare dată când apărea o problemă, nu mă uitam la ea ca la o problemă, dar ca la un punct care trebuie rezolvat.”

Industria textilă este preferată de multe femei cu ambiții de a-și deschide o afacere. Mai mult, Veronica Pentelei spune că întregul colectiv al companiei este format din doamne.

Femeile tinere au probleme cu căutarea grădinițelor, nemaivorbind de creșe care nici nu mai există...

„Sunt femei tinere. Ele au probleme cu căutarea grădinițelor, nemaivorbind de creșe care nici nu mai există. Am avut situații când trebuia să stăm la serviciu sâmbătă, deoarece avem livrări, așa că veneau mămicile cu copiii la serviciu. Una dintre noi stătea cu copii, iar altele lucrau. Cuiva i-am ajutat, de exemplu, și a luat bonă acasă, pe cineva am ajutat și au găsit și grădiniță.”

Astăzi, cu ocazia aniversării de cinci ani a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, au fost menționate istoriile de succes ale antreprenoarelor care au beneficiat de sprijinul programului „Femei în Afaceri”, printre care se numără și Veronica Pentelei. Acest program a fost inițiat de către Guvernul Suediei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 120 de companii au beneficiat de granturi în valoare de circa 780 de mii de euro pentru proiecte de consultanță în afaceri.

Ce împiedică femeile să se lanseze în business?

Răspunsul îl oferă Elena Ivanova, administratoarea reprezentanței în Moldova a unei companii IT care face streaming de desene animate de tip anime în toată lumea, o tehnologie prin care fișierele video se deschid și rulează în timp real. Ivanova spune că nu a făcut studii în domeniul tehnologiilor informaționale, însă asta nu o împiedică să gestioneze afacerea.

Elena Ivanova
Elena Ivanova

„Depinde de fete cât de tare vor să meargă înainte, să nu aibă frica asta. Cred că e mai mult vorba de prejudecăți și ceea ce se predă. În școală ar trebui deja să se pornească formarea asta.”

Prejudecățile despre femeile în business continuă să fie răspândite și nu e greu să te convingi de asta. Dacă pui cuvântul „manager” în motoarele de căutare, primele imagini care vor apărea sunt ale bărbaților.

Programele care vin în sprijinul femeilor în afaceri de obicei sunt implementate cu susținerea și implicarea autorităților. Guvernanții insistă că încurajarea implicării femeilor în business este o prioritate, fapt dovedit prin contribuția lor cu bani din buget, laolaltă cu donațiile partenerilor externi. Scopul ar fi să reducă inegalitatea de gen în business și să ajute mai cu seamă femeile din mediul rural.

Veronica Arpintin este expertă în domeniul antreprenoriatului feminin și manager național al echipei de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii BERD. Ea se referă la câteva provocări pe care le întâmpină femeile care vor să-și deschidă un business.

Veronica Arpintin
Veronica Arpintin

„Aceste dificultăți țin de mediul cultural, atunci când domnișoara sau doamna este lipsită cumva de ambiția de a face ceva, de a se manifesta pe plan profesionist, pentru că se consideră că rolul principal al femeii este de a naște și a educa copilul. Totodată, dorința de a avea familie și de a crește copii, plus lipsa de grădinițe sau servicii adecvate pentru ca femeia să poată să se manifeste profesionist în perioada de la naștere și până la trei ani duc la faptul că femeile nu au posibilitatea să lucreze sau să lanseze afaceri în această perioadă destul de dificilă pentru ele.”

Veronica Arpintin a adăugat că vor fi mai multe perspective pentru succesul femeilor în afaceri atunci când va crește competitivitatea lor atât pe piața locală, cât și pe cea globală. În acest context, cu atât mai gravă devine problema lipsei brațelor de muncă. Antreprenoarele cu care am discutat s-au plâns că pleacă peste hotare femeile cu cel mai înalt potențial și cer de la autorități o calitate mai înaltă a vieții și a serviciilor prestate de instituțiile statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG