Linkuri accesibilitate

De ce femeile obțin venituri mai mici pe tot parcursul vieții?


O vânzătoare la Piaţa Centrală din Chişinău, 8 martie 2017
O vânzătoare la Piaţa Centrală din Chişinău, 8 martie 2017

Mai mulți experți consideră că răspunsul autorităților de profil la discriminarea doamnelor este unul haotic.

Centrul analitic Expert Grup studiază de mult timp și în cele mai mici detalii de ce femeile câștigă în R. Moldova mai puțin decât bărbații care practică aceeași meserie. Un studiu proaspăt sugerează că femeile câștigă mai puțin nu doar în perioada nașterii sau îngrijirii copilului, când sunt nevoite, mult mai mult decât bărbații, să aleagă între familie și carieră. Ele continua să câștige mai puțin pe parcursul întregii vieți, această constatare sugerând încă o dată că discriminarea la salariu are rădăcini mai adânci, nu doar de ordin economic.

De ce femeile obțin venituri mai mici pe tot parcursul vieții?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

O femeie care are unul sau mai mulți copii de vârstă preșcolară e foarte probabil să accepte munca informală, plătită parțial sau la tarife vădit discriminatorii, de frică să nu piardă venituri garantate. Este una din constatările experților, care notează că majoritatea femeilor vor opta pentru îngrijirea și educația copiilor, în locul meseriei.

Doctorul în sociologie, Olga Gagauz, spune că este și efectul lipsei unor politici care să ușureze această alegere sau să ofere oportunități și șanse egale pentru femei și bărbați. În consecință, femeile au o pondere mai mare în categoria populației care nu este antrenată în niciun fel de activitate și se regăsesc mai des la un serviciu cu program de lucru incomplet.

Olga Gagauz
Olga Gagauz

„Cu această problemă se confruntă atât bărbații, cât și femeile, doar că femeile, fiind responsabile mai mult pentru activități casnice și pentru creșterea și educația copiilor, nimeresc mai des în această categorie. Analiza cauzelor a arătat că 45 de procente nu și-au găsit un program de muncă complet, 23 de procente au fost transferate la program parțial la inițiativa administrației și 10 procente din cauza responsabilităților familiale.”

Studiul relevă o rată de ocupare a femeilor mult mai scăzută ca a bărbaților și faptul că femeile predomină în domenii de activitate unde se plătește mai puțin, de exemplu, în sfera serviciilor, alimentație publică, asistență socială și sănătate. Prin urmare, diferența de venituri este pe față și frecvent se menține și atunci când femeile și bărbații prestează o muncă de valoare egală. Cum ar putea fi eliminată această inegalitate?

Experții spun că soluția este la îndemâna autorităților, care s-au angajat în fața partenerilor europeni să ajusteze cadrul legal la principiul transparenței în salarizare, lucru restant deocamdată.

Marie Toulemonde, specialistă gender în cadrul Fondului ONU pentru Populație, notează că diferența de venituri mai este influențată și de perpetuarea stereotipurilor de gen.

„Mass-media și nu doar care arată stilul pentru fete, alegerile lor, discriminarea de gen, faptul că femeile ar fi mai puțin productive, violența împotriva femeilor, toate au un efect disproporționat asupra femeilor și afectează potențialul economic al femeilor de-a lungul vieții și la fel, veniturile acestora. Aceste inegalități în ciclul de viață, economic expun multe femei la sărăcie la vârstă înaintată.”

Potrivit expertei, 39 la sută din bărbați și-ar dori să petreacă mai mult timp cu copii și să fie parteneri egali la creșterea și educarea copiilor, doar că intervine problema de remunerare a muncii.

Alina Andronache, specialistă în cadrul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, crede că pentru început, autoritățile ar trebui să-și îndeplinească un angajament mai vechi, care supune că începând cu doi ani, copiii vor fi încadrați în domeniul educațional.

Alina Andronache
Alina Andronache

„În 2014, când a fost modificat Codul Educației, atunci ministerul era obligat să prezinte parlamentului un plan național de extindere a serviciilor de creșă. Acest angajament a fost asumat încă o dată în 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, noi nu avem un plan național de extindere a serviciilor de creșă și nu avem o viziune a autorităților cum vor face acest lucru.”

Mai mulți experți consideră că răspunsul autorităților de profil la aceste probleme este unul haotic. De exemplu, femeile pot alege ca durata concediului de îngrijire a copilului să fie de doi ani și două luni sau trei ani. La fel, pot reveni la muncă oricând, păstrându-și indemnizația, doar că aceste măsuri bune rămân nefuncționale în lipsa unor servicii de creșă și preșcolare de calitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG