Linkuri accesibilitate

De ce l-a demis ministra Educației pe Ion Iovcev?


Ion Iovcev, directorul liceului românesc de la Tiraspol
Ion Iovcev, directorul liceului românesc de la Tiraspol

Directorul liceului românesc de la Tiraspol, Ion Iovcev este o personalitate cunoscută în Moldova pentru rolul său în păstrarea identității romanești în regiunea transnistreană și sunt binecunoscute acțiunile regimului nerecunoscut din regiunea transnistreana împotriva liceului Lucian Blaga și împotriva directorului său.

De ce l-a demis ministra Educației pe Ion Iovcev?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00
Link direct

El a fost demis recent – printr-un telefon – de catre ministra interimară a învățamântului – Liliana Pogolșa. Gazeta de Chișinău scria săptămâna trecută că doamna Pogolșa a fost adjuncta lui Gheorghe Sima în același minister în 2003, atunci când s-a încercat redenumirea disciplinelor școlare limba și literatura română în „moldovenească”. De asemenea, publicația menționa și o investigație jurnalistică din 2019 potrivit căreia numele ministrei interimare a figurat într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, iar Maia Sandu spunea că, pe vremurile când era ea ministră a Educației, a încercat s-o demită pe doamna Pogoșa din funcția pe care o avea în minister pentru incompetență și abuz, dar că nu a reușit.

Ceea ce însuși Ion Iovcev crede despre demiterea sa e că ar fi consecință a unei înțelegeri între anumiți decidenți de la Chișinău și Tiraspol și el și-a făcut cunoscută această opinie în interviurile cu presa de după destituire.

Miza unei astfel de înțelegeri, ne-a explicat Liliana Nicolaescu-Onofrei, o fostă ministră a educației care acum o consiliază în probleme de educație pe președinta Sandu, ar putea să fi una din două: fie înlăturarea unei persoane incomode din formatele de negocieri vizând educația în regiunea estică, fie chiar un schimb de servicii, între anumiți actori politici de la Chișinău și alții de la Tiraspol, în perspectiva viitorului scrutin parlamentar: „Bineînțeles că eu pot doar să presupun, dar cunoscând procesul de lucru în grupul comun de lucru pe educație, cu participarea reprezentanților malului drept și reprezentanți ai așa-ziselor autorități de pe malul stâng, din care făcea parte și dl Iovcev și era foarte vocal, s-ar putea să fi existat o solicitare concretă la care să marșeze și dl Dodon, și ministerul, ca, folosindu-se de situație, să-l excludă pe dl Iovcev din acest grup.”

Ion Iovcev: „Istoria Liceului Lucian Blaga este şi istoria ţării noastre”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:48 0:00

Ministerul educației, însă, a spus într-un comunicat, săptămâna trecută, că directorul nu mai putea fi demult manager al unei instituții educaționale, pentru că legea o permite doar până la vârsta de 65 de ani. Ion Iovcev are 70, iar în ultimii aproape cinci - a îndeplinit un interimat, care nu s-a încheiat doar datorită faptului că componențele de până acum ale ministerului nu au organizat un concurs prin care să identifice un înlocuitor.

În R. Moldova, un cadru managerial în educație poate, într-adevăr, să rămână în funcție doar până la vârsta de 65 de ani, conform unei prevederi a codului muncii, iar codul educației, pe de altă parte, rezervă jumătate de an pentru desemnarea unui înlocuitor și neapărat în bază de concurs.

Cu toate că ar avea, aparent, acoperire legală pentru decizia de a-l demite pe Iovcev, ministerul a continuat, de săptămâna trecută și până azi, să fie criticat din toate părțile, iar Monica Babuc, o altă fostă ministră a educației din perioada interimatului lui Iovcev, ne-a explicat motivele sale de indignare:

„Legea trebuie indubitabil respectată, dar există și legea moralității: de ce am procedat într-o manieră ca asta? Nu pur și simplu să ne acoperim de litera legii, ci pur și simplu să răspundem la întrebarea: cum se putea ca, într-o perioadă electorală, un om care are merite incontestabile în fața statului R. Moldova să fie exclus din sistem de-o asemenea manieră?”

Alexandru Flenchea, un fost responsabil cu reintegrarea, remarcă și el că destituirea s-a produs într-un moment în care succesorul directorului septuagenar nu fusese identificat de minister: „Deloc nu este clar de ce să se facă pe finalul sesiunii de bacalaureat, până la finalizarea an ului academic? Apoi, să lași instituția fără manager - pentru că nu s-a făcut un concurs ca să fie identificat succesorul – din punct de vedere instituțional e o decizie a cărei rațiuni îmi scapă. Iar în al doilea și prob abil cel m ai important rând, vorbim de o persoană care de fapt a creat și a păstrat această instituție timp de 30 de ani. Respectul nu face gaură în buget!”

Criticii deciziei ministeriale cred, așadar, că explicațiile autorității din educație că ar fi corectat o scăpare sau chiar eroare a vechilor conducători ai ministerului și că s-ar fi ghidat, trebuie de înțeles, exclusiv de interesul pentru asigurarea bunei funcționalități a instituției nu ar sta în picioare, tocmai din cauza lipsei unui înlocuitor deja desemnat pentru Iovcev, și tocmai urmare a modului în care s-a produs această demitere – pe final de an, dar înainte de încheierea absolvirii, și în lipsa unei comunicări prealabile cu vizatul.

Când nemulțumirile publice luaseră proporții, săptămâna trecută, ministra interimară a educației, Lilia Pogolșa, a întreprins o vizită la liceul rămas fără director, iar un comunicat oficial anunța despre lansarea, acolo, a unei serii de promisiuni financiare și de îmbunătățire a infrastructurii instituției.

Scandaloasa demitere se produce, pe de altă parte, într-un moment în care critici la Chișinău a adunat și o altă decizie a autorităților moldovene, și anume cea prin care Comisia Electorală Centrală a încercat să pună în premieră la dispoziția alegătorilor din regiune trei secții de vot pe malul drept al Nistrului la viitorul scrutin electoral, intenție care nu s-a materializat doar grație reticenței altor autorități publice de la Chișinău. În dreapta Nistrului se va vota la 41 de secții destinate locuitorilor regiunii, în condițiile în care alte scrutine de până acum au lăsat loc de bănuieli că votul în aceste secții este viciat „prin cumpărare”.

XS
SM
MD
LG