Statisticile arată că aproximativ 700.000 de oameni mor anual din cauza unui stop cardiac în afara spitalului în Europa și SUA, aceasta fiind a treia cauza de deces în țările industrializate. Ratele de supraviețuire într-un asemenea caz sunt de numai 2-10%.
„Multe dintre aceste vieți ar fi salvate, dacă mai mulți civili ar putea aplica imediat resuscitarea cardio-pulmonară”, spune medicul anesteziolog de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, Cornel Ursu.
Până la 70% din stopurile cardiace care se întâmplă în stradă au loc de față cu membri ai familiei, prieteni ai persoanei respective sau trecători, mai spune medicul. „Este foarte puțin probabil ca un civil să provoace un prejudiciu încercând o resuscitare, care poate mări, însă, șansele de supraviețuire a pacientului de la două până la patru ori”, explică Ursu.
Specialistul este de părere că, începând cu vârsta de 10-12 ani, copiii pot efectua compresii toracice la adâncimi eficiente și pot obține niveluri suficiente de ventilație.
Ce se învață la școală?
În R. Moldova, cursurile de acordare a primului ajutor se fac contra cost. Uneori, acestea sunt oferite gratuit de unele organizații neguvernamentale, în cadrul unor proiecte, de exemplu, pentru jurnaliști. În programa școlară nu există un curs de acest fel, nici obligatoriu și nici opțional.
Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ministerul Educației a explicat că elevii claselor I-XII învață să aibă un comportament responsabil în situații excepționale (cutremur, inundații, accidente rutiere, electrocutare, pericol de înec, intoxicare) la diferite discipline: dezvoltare personală, biologie, fizică, chimie, informatică, educație pentru societate, educație civică, educație tehnologică, educație fizică etc.
În afara orelor, elevii sunt antrenați în simulări organizate în comun cu Poliția și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și participă la diverse activități extrașcolare și instruiri desfășurate de alte instituții sau ONG-uri, cum ar fi campania „ABC-ul drumului” sau Școala securității pentru copii.
„Solicitări privind includerea unui curs special de acordare a primului ajutor nu au parvenit din partea beneficiarilor sistemului”, precizează Ministerul Educației.
Care este practica europeană?
Societatea Europeană de Resuscitare recomandă ca toți elevii să participe în fiecare an la cursuri de resuscitare cardio-respiratorie. Acestea ar trebui să fie organizate și în universități, în special, pentru studenții cu profil didactic și medical.
În Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Portugalia și Marea Britanie, cursurile de prim ajutor sunt obligatorii. În alte țări din Uniunea Europeană aceste cursuri sunt opționale.
Italia, spre exemplu, a adoptat în 2021 o lege prin care reglementează acordarea primului ajutor. Legea obligă instruirea în materie de resuscitare cardio-pulmonară și utilizare a defibrilatorului în instituțiile de învățământ. Instruirile sunt destinate elevilor cu vârste între 10 și 18 ani, profesorilor și personalului administrativ.
În același an, Consiliul Italian de Resuscitare, o organizație care reunește experți medicali în resuscitare cardio-pulmonară, a oferit școlilor italiene materiale ilustrate despre manevre precum masajul cardiac. A fost creată și o aplicație pentru telefonul mobil care ajută la localizarea defibrilatoarelor aflate în apropiere.
- Te-ar putea interesa și: Medicii învață cum să ofere mai repede primul ajutor în caz de atac cerebral
Pentru a testa programul de instruire pentru elevi, Ministerul italian al Educației, în parteneriat cu Serviciul de urgență, a făcut mai întâi cursuri experimentale. Acestea s-au ținut în peste zece orașe din Italia și au implicat aproximativ 4.500 de elevi.
Copiii din grădinițe au fost învățați să recunoască situațiile de pericol pentru propria persoană și să alerteze adulții sau să sune la urgență. Elevii din școala primară au aflat cum să recunoască un atac de cord, cum să face masajul cardiac și cum se îndepărtează un corp extern din căile respiratorii.
Cei din gimnaziu au fost instruiți să efectueze respirația artificială, să ofere primul ajutor în caz de sângerare și cum să trateze rănile provocate de arsuri. Adolescenții au învățat cum să utilizeze un defibrilator, să deschidă căile respiratorii, să stabilizeze gâtul, să imobilizeze membrele și au văzut în detaliu cum se tratează o rană.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te