Linkuri accesibilitate

De ce nu se revigorează piața imobiliară, chiar dacă creditele s-au ieftinit


Datele Bursei imobiliare „Lara” arată că prețurile la locuințele din municipiul Chișinău, atât pe piața primară, cât și pe cea secundară, au scăzut nesemnificativ față de începutul anului
Datele Bursei imobiliare „Lara” arată că prețurile la locuințele din municipiul Chișinău, atât pe piața primară, cât și pe cea secundară, au scăzut nesemnificativ față de începutul anului

Experții imobiliari consideră că, deocamdată, atât cumpărătorii, cât și dezvoltatorii imobiliari sunt în așteptarea unor vremuri mai sigure.

Pe piața imobiliară se atestă doar o foarte ușoară revigorare după ieftinirea creditelor imobiliare, însă o revenire a acesteia la nivelul când împrumuturile aveau dobânzi cu mult mai mici depinde de mai mulți factori.

Timp de un an și jumătate, Banca Națională a Moldovei a majorat de 10 ori rata de bază, ajungând la 21,5%. Începând cu decembrie 2022, rata de bază s-a diminuat ajungând la 14%, ceea ce a dus la o ușoară scădere a dobânzilor la creditele imobiliare și la majorarea volumului acestor împrumuturi bancare.

Expertul imobiliar Nicolae Ostafiiciuc a explicat Europei Libere că ieftinirea ușoară a creditelor imobiliare a dus la o anumită revigorare a pieței față de sfârșitul anului 2022, însă nu există, deocamdată, premise pentru revenirea la situația de acum doi ani.

Potrivit lui Nicolae Ostafiiciuc, piața este în stagnare din cauza că sunt foarte puțini cumpărători și, în același timp, nici dezvoltatorii imobiliari sau proprietarii de locuințe nu se grăbesc să vândă.

„Vânzătorul nu vrea să rămână cu banii în mână sau, ca atare, cu hârtii în mână, pentru că nu știe care e perspectiva banilor, iar cumpărătorul nu vrea să intre în relații destul de complicate cumpărând locuință prin credit imobiliar sau ipotecar, deoarece condițiile pentru a obține împrumutul sunt destul de dure și perspectiva de a avea posibilitatea timp de 20 – 30 de ani de a întoarce banii este destul de iluzorie. Nu există stabilitate și nu poți să spui cu siguranță că peste 3 sau peste 5 ani o să întorc aceeași bani la bancă”, a afirmat expertul.

El a mai spus că, din cauza că salariile nu s-au mărit prea mult în ultimii ani în timp ce prețurile și tarifele la utilități au explodat, potențialii cumpărători, care chiar au nevoie de o locuință, nu au suficienți bani pentru a-și achita rata la bancă.

Expertul imobiliar susține, astfel, că acestor persoane le surâdea anterior faptul că plata pentru chirie echivala aproape cu valoarea ratei la creditul imobiliar contractat și, prim urmare, merita să iei un împrumut bancar.

Acum dobânzile mari nu mai fac însă ca sumele achitate la bancă pentru credit să fie aproape de valoarea plății lunare a chiriei, deși și aceasta a crescut de la începutul războiului.

Nicolae Ostafiiciuc a mai spus că nici moldovenii din diaspora nu mai investesc ca înainte în procurarea de apartamente din cauza scumpirii serviciilor utilitare și a instabilității din regiune.

În același timp, băncile au devenit mai prudente în acordarea creditelor imobiliare sau ipotecare. „Băncile înțeleg un lucru: nu toți o să aibă posibilitatea să întoarcă suma de bază a creditului și dobânda. Nici băncile nu au nevoie de probleme și analizează mai dur situația din perspectiva dacă o să fie sau nu întors creditul, având în vedere dobânzile”, a precizat Ostafiiciuc.

Ieșirea din această stagnare a pieței depinde, potrivit expertului, de cum vor evolua lucrurile în Ucraina și situația economică din R. Moldova, pentru că doar reducerea ratei de bază și, prin urmare, ieftinirea creditelor bancare nu vor ajuta la depășirea situației.

„Toate problemele s-au acumulat și este necesară o soluționare luând în calcul caracterul complex al situației. O să vedem unde ne ducem și cum ne ducem”, a mai spus Nicolae Ostafiiciuc.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că volumul creditelor imobiliare acordate în februarie a constituit 150,7 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de luna ianuarie, ponderea acestora în totalul împrumuturilor bancare fiind de 22,6%.

Rata medie la creditele acordate în lei pentru procurarea imobilului a scăzut, în februarie, cu 0,19 puncte procentuale, constituind 13,02 la sută. În 2021, rata de bază a BNM, aplicată la principalele operațiuni bancare, era de 2,65%.

Datele Bursei imobiliare „Lara” arată că prețurile la locuințele din municipiul Chișinău, atât pe piața primară, cât și pe cea secundară, au scăzut nesemnificativ față de începutul anului. În cazul apartamentelor noi, prețul mediu a scăzut de la 810 de euro/metru pătrat, cât era în ianuarie, la 794 de euro/metru pătrat în martie. Locuințele de pe piața secundară s-au vândut, în martie, în medie, cu 668 de euro per metru pătrat față de 676 de euro/metru pătrat, cât era în ianuarie.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG