În Parlamentul R. Moldova s-a creat o comisie care să investigheze influența pe care ar putea-o avea pe scena politică a țării activista ucraineană Ludmila Kozlovska, expulzată recent din spațiul Schengen la cererea guvernului naționalist-conservator din Polonia.
În alegerile parlamentare de primăvara viitoare, democraţii vor încerca să-şi păstreze controlul asupra guvernării, iar cine i-ar putea împiedica, anticipează unii analişti, sunt cele două partide ale opoziţiei pro-europene, PAS-ul condus de Maia Sandu şi PPPDA-ul lui Andrei Năstase.
Între timp, parlamentul de la Chişinău dă undă verde anchetei parlamentare cu privire la amestecul în treburile interne ale R. Moldova şi pretinsei finanţări a opoziţiei moldovene de către organizaţia Dialog Deschis a activistei ucrainene Ludmila Kozlovska, expulzată din Polonia şi spaţiul Schengen din pretinse raţiuni de securitate, la cererea guvernului conservator de la Varşovia.
Democraţii par să vrea să demonstreze caracterul obscur al finanţării şi activităţii acestei organizaţii, dar şi legătura ei cu partidele celor doi opozanţi.
Asta s-a putut observa din comentariile speakerului Andrian Candu de astăzi, din timpul dezbaterii ce a însoţit propunerea grupului său parlamentar de a iniţia investigaţia:
„Atunci când vorbim despre Open Dialog şi oligarhul cazah care o finanţează, Obleazov, acesta e un semn mare de întrebare. Dacă tot vorbim despre lupta cu oligarhia, haideţi să vedem cum luptăm cu oligarhia… Cu banii altui oligarh?”
Un deputat democrat, Sergiu Sârbu, în timp ce prezenta de la tribuna Parlamentului proiectul, a descris o situaţie ce pare să pună problema într-o ecuaţie cu o singură soluţie: inculparea opoziţiei.
„Sunt implicaţii ale acestui ONG cu diferite persoane cu reputaţie dubioasă, ce ţine cu furturi bancare din alte ţări, persoane care sunt date în căutare internaţională, care finanţează aceste organizaţii, iar aceşti bani ajung ulterior la organizaţiile politice din R. Moldova, pe care sunt cumpărate bilete de avion, cazare la hotel, prânzuri la restaurante şi altele cărora nu le vom da nume.”
Opoziţia parlamentară apropiată celor două partide, bunăoară liberal-democraţii, este mai convinsă ca niciodată că miza anchetei este lovirea în PPPDA şi PAS. Întrebarea este cât de departe s-ar putea ajunge.
De ce să implicaţi ţara într-un scandal internaţional?...
„Ceea ce nu spuneţi dvs. e că o acţiune îndreptată împotriva opoziţiei. Întrebarea mea este: o să invitaţi parlamentari europeni să depună depoziţii. Vă evaluaţi riscurile diplomatice? Oamenii şi aşa ştiu că puteţi să interziceţi orice partid. De ce să implicaţi ţara într-un scandal internaţional?”, a declarat, bunăoară, în timpul dezbaterii liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.
Anterior, şi Năstase, şi Sandu au făcut declaraţii din care s-a înţeles că întrevăd riscul ca puterea să încerce, prin intermediul acestei anchete, să-i scoată în afara jocului electoral în ajun de campanie. Legislaţia moldovenească interzice finanţarea din exterior a partidelor, iar o interpretare în această cheie a unor participări la evenimente plătite din banii Open Dialog nu poate fi exclusă.
Pe de altă parte, investigaţia ar putea să ţintească şi într-o miză mai mică, cred analiştii. Democraţii s-ar putea limita la a demoniza organizaţia activistei ucrainene într-atât încât să nu mai conteze dacă va constata sau nu ceva ilegal comisia în relaţia pe care ar fi avut-o ea cu cele două partide de la Chişinău.