Criza politică declanșată de Partidul Social Democrat, care are majoritatea parlamentară împreună cu ALDE s-a încheiat la fel de netransparent cum a început. Niciun fruntaș social-democrat nu a dat o explicație clară a lucrurilor care s-au întâmplat în spatele ușilor guvernului și ale principalului partid de guvernământ. Dacă motivele certurilor ar deveni publice, PSD ar ieși mult mai slăbit, iar liderul partidului și-ar pierde și mai mult credibilitatea. Fruntașii social-democrați cred că se protejează dacă ascund adevărul, dar e posibil ca simpatizanții și membrii partidului să-și piardă răbdarea dacă PSD continuă să fie un partid la dispoziția toanelor liderului său.
Cert este, că după lungi negocieri, PSD a renunțat la Rovana Plumb, care conducea Fondurile Europene și la Sevil Shhaideh aflată în fruntea Ministerului Dezvoltării, ambele acuzate de abuz în serviciu de procurorii anti-corupție într-un dosar care vizează compania Tel Drum, asociată cu Liviu Dragnea, șeful social-democraţilor români. Partidul a renunțat de asemenea la ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre care colegii lui spun în discuții neoficiale că e incompetent.
Eliminarea acestora din guvern a fost forțată de premierul Mihai Tudose, care a declarat acum două zile că își dă demisia dacă miniștri care au dosare penale nu renunță la funcții. Cu doar două săptămâni înainte partidul hotărâse, însă, protejarea acestora, iar primul ministru nu spusese nimic. Totuși în guvern a rămas ministrul ALDE pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, cu toate că și el are un dosar penal. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat răspicat că partidul său nu acceptă ca Direcția Națională Anticorupție să facă guvernul.
Compromisul nu s-a oprit, însă, aici, și, cu toate că premierul condiționase plecarea celor suspectați de corupție, în cele din urmă, astăzi a fost nevoit să o accepte pe Sevil Shhaideh în preajma sa, oferindu-i o funcție de consilier de stat la guvern, iar hotărârea premierului a fost semnată azi-dimineață la prima oră. Altfel spus, Shhaideh, considerate ochii, urechile și vocea șefului PSD, Liviu Dragnea, a făcut parte din negocierea finală dintre liderul partidului și primul său ministru.
Liviu Dragnea s-a simțit pus la colț de șeful guvernului, mai ales după ce președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj aproape categoric: „dacă şi acest guvern ar cădea, mi-aş pune serios întrebarea dacă PSD mai poate să guverneze”.
În luna iunie, după o criză de guvern stârnită din senin, premierul de atunci Sorin Grindeanu a fost dat jos cu o moțiune de cenzură.
Liderii PSD au înțeles între timp că lucrurile pot degenera împotriva lor și că, prin cine știe ce manevre, președintele și-ar putea instala un premier al lui. Așa că vineri Liviu Dragnea a declarat că nu vrea să meargă la Cotroceni – sediul preşedinţiei române - și că această decizie „nu este un moft”, ci o consecință a faptului că fruntașul social-democrat nu mai crede în „neimplicarea politică a președintelui”. „Îl rog să nu se mai refere niciodată la PSD”, a precizat Liviu Dragnea, adăugând că dacă vrea totuși să o facă „să se înscrie în PSD, să devină membru PSD”.
În PSD se confruntă tot mai mult două tabere: fidelii lui Liviu Dragnea, între ei și cei prin intermediul cărora își impunea autoritatea în guvern și ceilalți care încep să se simtă inconfortabili din cauza faptului că liderul PSD conduce partidul cu mână forte. La ministerul dezvoltării, va fi propus ministru, Paul Stănescu, baronul PSD de Olt, despre care presa locală a scris că are un dosar de abuz în serviciu la care lucrează procurorii anticorupție din Slatina, în locul Rovanei Plumb, la ministerul Fondurilor Europene va veni fostul ei consilier, Marius Nica, iar la Transporturi a fost preferat Felix Stroe, liderul filialei PSD din Constanța.