Linkuri accesibilitate

De ce se contrazic autoritățile moldovene asupra locului unde se află Plahotniuc


Se fac multe speculații asupra locului unde s-ar afla Vlad Plahotniuc și autoritățile nu se grăbesc să lămurească lucrurile.

Ministerul de interne a ridicat miercuri un semn de întrebare în legătură cu prezența lui Vlad Plahotniuc în Turcia, punând la îndoială efortul Procuraturii Generale de a obține extrădarea fostului oligarh moldovean inculpat pentru spălare de bani, escrocherie și crimă organizată. „Deocamdată, așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”, a spus ministerul de interne într-un comunicat, miercuri, 30 septembrie, deși, cu o zi mai devreme, Procuratura Generală afirmase că a primit deja o notificare oficială din partea autorităților turce „despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent”. Unde este Vlad Plahotniuc, cât de bine lucrează autoritățile moldovene pentru a-l prinde, de ce apare subiectul chiar înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie?

De ce se contrazic autoritățile moldovene asupra locului unde se află Plahotniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:16 0:00
Link direct

Ceea ce subliniază în mod special Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău în comunicat e că a cunoscut demult despre faptul aflării oligarhului moldovean în Turcia. dar că nu a făcut publică informația pentru “a nu împiedica identificarea și reținerea acestuia”.

MAI este, însă, contrazis de o altă instituție publică de la Chișinău, Procuratura Generală, care a spus ieri că o notificare oficială despre „intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020” a fost recepționată de ea abia acum și că Plahotniuc „s-ar afla până în prezent” în acea țară.

„Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media”, arată pe de altă parte comunicatul de azi al MAI, „acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost periclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”.

„Biroul Interpol de la Chișinău”, continua MAI,. „a expediat încă o solicitare oficială, iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”.

Avocatul Ștefan Gligor
Avocatul Ștefan Gligor

Ștefan Gligor, avocatul care a candidat și el anul trecut, alături de actualul procuror general Alexandr Stoianoglo, la fotoliul de șef al procuraturii, privește cu scepticism aceste informații lansate în spațiul public de cele două instituții de stat și spune că incoerența lor ar trăda, de fapt, o cu totul altă realitate decât cea pe care ar vrea s-o acrediteze autoritățile moldovene:

„Au desfășurat un spectacol întreg acum ca să demonstreze că Plahotniuc, vezi Doamne, s-a speriat acum și a plecat în altă țară și ei nu mai au posibilitatea să-l aresteze. În realitate, Erdogan este un declarat prieten atât al lui Dodon, cât și al lui Plahotniuc, aceștia doi fiind oamenii cheie în expulzarea profesorilor turci și beneficiarii principali ai acelei expulzări, acelui serviciu acordat lui Erdogan. Și exact cum Dodon beneficiază de bunăvoința lui Erdogan pentru extrădarea profesorilor turci, exact așa și Plahotoinuc beneficiază acum. Iar toată chestia aceasta cu expulzarea din Turcia a lui Plahotniuc e un circ, pentru că nu există p cerere valabilă, serioasă, acceptată de Interpol – singura instituție care îl poate băga în regim de căutare internațională.”

Renato Usatîi, politicianul care a lansat primul în spațiul public informația despre noul loc unde s-ar afla Plahotniuc confirmată, iată, și de procuratura generală, este unul din rivalii de pe stânga politică al președintelui socialist Igor Dodon în actuala campanie prezidențială. Făcând în urmă cu câteva zile anunțul, Usatîi a pretins că, din Turcia, fostul lider democrat ar încerca să influențeze procese politice din R. Moldova, purtând tratative cu oamenii de-ai președintelui moldovean.

În opinia lui Ștefan Gligor, atât dezvăluirile lui Usatîi, cât și reacțiile instituțiilor moldovene ce au urmat, sunt parte a luptei electorale și îi creează o mare problemă în campanie președintelui Igor Dodon:

„În context electoral, lui îi convenea foarte mult că Plahotniuc se afla în SUA, pentru că, urmând strategia de divizare și mobilizare a electoratului, SUA fiind cel mai puternic stat occidental și partenerul pe care mizează partidele de dreapta, era foarte convenabil Plahotniuc să fie în SUA, iar Igor Dodon să acuze SUA că îl protejează. În realitate, Plahotniuc a plecat a plecat de acolo și a avenit în Turcia – Turcia însemnând Erdogan și însemnând prieten declarat al lui Dodon, care l-a găzduit pe Plahotniuc, după ce SUA i-a anulat viza și l-a declarant practic persona non grata. Iată acum Dodon să ne explice: de ce prietenul lui l-a găzduit și nu l-a arestat pe Plahotniuc?”

Igor Dodon, pe de altă parte, fiind politicianul moldovean care își atribuie meritul să fi pus capăt puterii politice a oligarhului fugar Plahotniuc, de data aceasta nu a comentat în nici un fel situația. Observatorii remarcă, însă, că președintele a purtat în ultimele zile mai multe convorbiri telefonice, pe care el însuși le-a făcut publice, mai întâi cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, apoi cu cel de la Kremlin, Vladimir Putin.

În iulie, când fostul lider democrat fugar se mai afla, după toate informațiile cunoscute la acea vreme, în SUA, iar Interpol refuzase să declanșeze o urmărire internațională, Igor Dodon a acuzat Statele Unite că l-ar proteja pe oligarhul moldovean, o acuzație lansată la luni bune de la anunțul secretarului de stat american Mike Pompeo că atât Plahotniuc, cât și toată familia sa au interdicție de viză în Statele Unite, pentru implicarea lui în acte de corupție „semnificative... care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice moldovene”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG