Linkuri accesibilitate

De ce trage Igor Dodon „hăis” spre Rusia, iar Andrian Candu „cea” spre America


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

La Washington, speakerul Andrian Candu a participat la lansarea unui consiliu de business care urmează să se ocupe de promovarea schimburilor comerciale moldo-americane, a participat la un forum parlamentar pentru securitate, și a vorbit în cîteva emisiuni televizate, despre tensiunea dintre Ucraina și Rusia după incidentul din strâmtoarea Kerci, între altele.

Utilitatea acestei vizite poate fi probată cu greu, cel puțin pentru moment, în schimb miza electorală nu poate fi pusă la îndoială, mai ales pe fundalul înrăutățirii relației cu Bruxelles-ul, crede politologul Dionis Cenușă.

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Asistăm la o încercare de a valorifica agenda externă a țării în folosul propriului partid. Cel mai interesant este că în această ecuație lipsește Bruxelles-ul. Practic, guvernarea se orientează spre Washington, iar Igor Dodon spre tradiționalul său partener care este Kremlinul. În această ecuație lipsește Uniunea Europeană și este evident că dialogul dificil prin care trece acum relația bilaterală dintre Bruxelles și Chișinău nu permite guvernării să exploateze integrarea europeană în scopuri electorale. Pe de altă parte, nici obiectivul propus de către Partidul Democrat care este pro-Moldova, nu corespunde întocmai cu un dialog strâns cu instituțiile europene.”

Europa Liberă: Dar își poate permite Republica Moldova „luxul” să discute cu Washingtonul ignorând Bruxelles-ul?

Dionis Cenușă: „Eu cred că în acest caz oficialii de la Chișinău au mers acolo unde li s-a deschis ușa, ceea ce ar însemna că la Bruxelles deocamdată discuțiile cu înalții oficiali de la Chișinău nu își au rostul deoarece s-a decredibilizat dialogul oficial cu facilitarea partidului de la guvernare.”

Cu tentă electorală este considerată de comentatorul politic Nicolae Negru și vizita președintelui Igor Dodon la Sankt Petersburg, unde a participat la o reuniune a Uniunii Economice Eurasiatice. Pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a scris că Republica Moldova este interesată de o cooperare mai strânsă cu fostele republici sovietice. În ce măsură Uniunea Economică Eurasiatică ar putea garanta bune relații cu statele ce fac parte din această comunitate, l-am întrebat pe Nicolae Negru:

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Din păcate, nu poate, ar fi bine să fi fost așa cum spune dl Dodon, dar să ne amintim că Republica Moldova era și este parte a CSI, dar atunci când Kremlinul a hotărât să introducă embargo asupra vinurilor și asupra legumelor, fructelor moldovenești nu a contat faptul că eram în CSI și aveam semnat atunci acordul de liber schimb în cadrul CSI. Acest fapt nu ne-a ajutat nici în relațiile cu celelalte țări fiindcă Moscova este cea care dictează în cadrul CSI și în cadrul acestei Uniuni Economice Eurasiatice.”

Președintele Igor Dodon a spus că a obținut în luna mai pentru Republica Moldova statut de țară observatoare în Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia. Guvernul și parlamentul nu recunosc, însă, această cooperare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG