Linkuri accesibilitate

România. De ce nu vor românii să facă din 15 martie ziua națională maghiarilor


UDMR logo.
UDMR logo.

Coaliția aflată la putere îi ține pe senatorii și deputații maghiari aproape, fiindcă oricând voturile lor pot deveni utile.

Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România a trecut astăzi tacit de Senat, după ce ieri camera superioară a Parlamentului Român a adoptat Legea minorităților naționale, care va fi celebrată în fiecare an pe 18 decembrie.

Românii sunt, în general, toleranți cu minoritățile etnice restrânse, dar îi agrează mai puțin pe maghiari și și mai puțin pe romi.

Chiar și așa, Parlamentul de la București a adoptat încă din 2006 o Lege care îi celebrează pe romii din România (Legea 66/2006) în fiecare an de 8 aprilie, când se sărbătorește de altfel și Ziua internațională a romilor.

În același timp, parlamentarii români refuză cu îndârjire să accepte propunerea legislativă înaintată de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) pentru consacrarea zilei de 15 marite ca zi a comunității maghiare.

Plenul Senatului a votat în unanimitate Legea minorităților naționale, dar 18 decembrie fusese dedicată prin hotărâre de guvern încă din 1998 celor aparținând etniilor care se află pe teritoriul României.

Parlamentarii maghiari au ținut să spună că acest nou act legislativ nu poate înlocui proiectul dedicat zilei de 15 martie, pe care coaliția de guvernământ formată din PSD și ALDE l-a susținut astă vară în iulie, când social-democrații au avut nevoie de voturile UDMR pentru a-și da jos propriul premier.

În 15 martie 1848 a început Revoluția liberală prin manifestații impresionante la Buda și Pesta, cele două orașe care formează astăzi capitala Ungariei.

Acestei mișcări de emancipare i s-a opus contrarevoluția românilor din Transilvania, care a susținut, inclusiv cu forța armelor, represiunea organizată de la Viena, cu sprijinul armatei ruse.

Istoria Revoluției de la 1848 din Ardeal este însă mult mai complicată, din cauza ciocnirilor dramatice dintre români și unguri, din pricina neînțelegerilor dintre cele două națiuni și a sacrificiilor mari din ambele tabere.

Nu există o istorie comună a celor întâmplate în 1848 și 1849, de aceea românii se opun atât de vehement unei celebrări a zilei maghiarilor la 15 martie.

Cu toate că Revoluția ungară a fost înfrântă, românii nu pot trece încă peste faptele, necunoscute în amănunt, întâmplate acum aproape două secole.

Totuși, proiectul depus de UDMR pentru declararea zilei de 15 martie zi națională dedicată maghiarilor a trecut astăzi în mod tacit de Senat. PSD și ALDE au avut abilitatea de a amâna discuția până când a putut avea loc adoptarea tacită.

Coaliția aflată la putere îi ține pe senatorii și deputații maghiari aproape, fiindcă oricând voturile lor pot deveni utile.

Pe de altă parte, o dezbatere în Camera Deputaților pe această temă nu poate avea loc anul acesta, iar în 1918, când se sărbătorește Marea Unire, va fi și mai dificil.

XS
SM
MD
LG