Linkuri accesibilitate

30 de etnici sârbi s-au luptat cu poliția la o mănăstire din Kosovo. Un polițist și trei atacatori uciși


O fotografie furnizată de poliția kosovară arată un grup de bărbați înarmați în fața mănăstirii Banjska, din satul cu același nume, în nordul Kosovo, duminică, 24 septembrie 2023.
O fotografie furnizată de poliția kosovară arată un grup de bărbați înarmați în fața mănăstirii Banjska, din satul cu același nume, în nordul Kosovo, duminică, 24 septembrie 2023.

Un grup de etnici sârbi a luat cu asalt, duminică seară, o localitate din Kosovo cu populație majoritar sârbă. Poliția a intervenit, iar atacatorii s-au asediat într-o mănăstire. Un polițist și trei atacatori au murit în schimbul de focuri.

Bărbații de etnie sârbă, înarmați și cu vehicule blindate, au atacat o patrulă de poliție din satul Banjska din nordul Kosovo, la 55 de kilometri de capitala Priștina.

Aceștia s-au luptat cu poliția și s-au baricadat ulterior într-o mănăstire din apropierea satului, într-o reizbucnire a violențelor din regiune, scrie Reuters.

Atacul a început prin amplasarea unor camioane pe un pod din sat, iar sârbii kosovari au început să tragă în polițiști.

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat că cei aproximativ 30 de bărbați erau „profesioniști și înarmați cu arme grele”.

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat că poliția a găsit un număr mare de arme, explozibili, uniforme și comunicații radio „suficiente pentru alte sute de atacatori”.

Poliția kosovară a declarat că a găsit diferite arme, muniții și uniforme militare în urma atacului de duminică.
Poliția kosovară a declarat că a găsit diferite arme, muniții și uniforme militare în urma atacului de duminică.

Asediul de la mănăstirea ortodoxă sârbă a durat câteva ore, timp în care călugării și pelerinii au stat ascunși de schimbul de focuri în biserică.

Un ofițer de poliție și trei dintre atacatori au murit, potrivit autorităților din Kosovo și Serbia. Alți trei polițiști au fost răniți.

În total, șase oameni au fost arestați: doi atacatori din mănăstire și patru oameni care ar fi ajutat la atac.

În timpul nopții, câțiva dintre atacatori au părăsit mănăstirea fără să fie clar unde au fugit, a declarat Biserica Ortodoxă Sârbă.

Autoritățile din Kosovo au anunțat duminică seară târziu că au recâștigat controlul asupra zonei din jurul mănăstirii.

Președintele Serbiei: A fost o rebeliune

Kosovo, o fostă provincie a Serbiei recunoscută la nivel internațional de peste o sută de țări, are o populație de aproximativ 1,8 milioane, iar etnicii albanezi reprezintă majoritatea.

Însă aproximativ 50.000 de sârbi din nord nu au acceptat niciodată declarația de independență din 2008 și consideră în continuare Belgradul drept capitala lor, la mai bine de două decenii de la revolta de gherilă a albanezilor din Kosovo împotriva puterii de la Belgrad.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat duminică seară că acțiunea a fost o rebeliune împotriva lui Albin Kurti, prim-ministrul statului Kosovo.

Oficialul kosovar a refuzat formarea unei asociații a municipalităților sârbe din nordul țării sale.

„Serbia nu va recunoaște niciodată un Kosovo independent, puteți să ne omorâți pe toți”, a spus Vucici.

Președintele sârb a condamnat uciderea ofițerului de poliție și a îndemnat sârbii din Kosovo la reținere.

XS
SM
MD
LG