Linkuri accesibilitate

De la Bangui la Kursk. Povestea unui mercenar african în solda Rusiei, ucis în războiul din Ucraina


Derrick Ngamana, de 32 de ani, a devenit primul mercenar centrafrican despre care se știe că a murit în solda Rusiei.
Derrick Ngamana, de 32 de ani, a devenit primul mercenar centrafrican despre care se știe că a murit în solda Rusiei.

Ca și alți africani care își caută norocul în străinătate, Derrick Ngamana a hotărât să studieze la universitate în Rusia. Numai că, neavând bani de taxe, s-a înrolat până la urmă, toamna trecută, în armata rusă. A murit pe front, iar familia se chinuie să-i repatrieze rămășițele.

La câteva luni după decizia centrafricanului Derrrick de a lua calea Rusiei, fratele său Diogene a primit un mesaj în limba rusă: „Bună ziua, Derrick este mort”.

„Nu-mi venea să cred că Derick a căzut în luptă și eram distrus....Nu doar eu, ci și familia”, a declarat Diogene pentru Europa Liberă (RFE/RL) într-un interviu în capitala Republicii Centrafricane (RCA), adăugând că fratele său, care avea 32 de ani, a lăsat în urmă doi copii.

Ngamana s-a numărat printre miile de luptători străini pe care Rusia i-a desfășurat împotriva Ucrainei de la invazia la scară largă inițiată de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022. Rusia a adus, de asemenea, contingente de soldați nord-coreeni, despre unii dintre aceștia Kievul spunând că furnizează informații „utile” după ce sunt capturați.

În contextul în care sute de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, Moscova și-a consolidat, de asemenea, forțele cu luptători din Africa, unde cunoscutul grup de mercenari Wagner, susținut de statul rus, a contribuit la consolidarea influenței Kremlinului pe continent.

Președintele R. Centrafricane, Faustin-Archange Тouadera, cu președintele rus Vladimir Putin, la un summit ruso-african.
Președintele R. Centrafricane, Faustin-Archange Тouadera, cu președintele rus Vladimir Putin, la un summit ruso-african.

Unii dintre acești africani s-ar fi înrolat sub amenințarea deportării sau au fost recrutați după ce au ajuns în închisorile rusești. Alții voiau doar un salariu.

Familia lui Ngamana se află acum într-o luptă kafkiană pentru a recupera rămășițele sale din Rusia, întâmpinând blocaje birocratice la Bangui și Moscova.

„Suntem într-o ceață", a declarat Diogene pentru RFE/RL.

Între timp, familia încearcă să își întrețină copiii rămași orfani.

„ Prin mila lui Dumnezeu, cred că vor supraviețui”, a spus Diogene.

Diogene Ngamana - captură video.
Diogene Ngamana - captură video.

Morți în Kursk

Nu există informații oficiale despre câți africani au fost uciși luptând pentru Rusia. Armata ucraineană a declarat anul trecut că Moscova a intensificat recrutarea pe continent pentru „carnea de tun" a Kremlinului - în principal din Rwanda, Burundi, Congo și Uganda.

Kievul a mai declarat că acestor mercenari li se promite un bonus de 2.000 de dolari la semnarea contractului, urmat de un salariu lunar de 2.200 de dolari, plus asigurare medicală și pașapoarte rusești pentru luptător și membrii familiei sale.

RFE/RL a confirmat independent că Derrick Ngamana a fost anterior caporal în cadrul Forțelor Armate din Africa Centrală (FACA), care au primit instruire de la mercenarii Wagner. Posibilul rol al grupului militar rus în recrutarea lui Ngamana este însă neclar.

Diogene spune că fratele său mai mic a plecat în Rusia în septembrie, după ce a fost recrutat - acasă - pentru războiul Moscovei din Ucraina. Derrick, spune el, i-a spus că pleacă pentru a încerca să își scoată „copiii” (din țară) și pentru a le oferi un „viitor mai bun”.

Derrick Ngamana, mercenar în solda Rusiei.
Derrick Ngamana, mercenar în solda Rusiei.

Diogene a declarat că pe 26 noiembrie a primit un mesaj-text în limba rusă, pe care nu l-a putut citi. L-a transmis unui prieten de familie, Loic Ouangapou, care lucrează ca diplomat la Ambasada RCA din Moscova. Diogene spune că Ouangapou a fost cel care i-a confirmat, două săptămâni mai târziu, că Derrick fusese ucis.

„M-a sunat să-mi spună că mesajul era următorul: „ Bună ziua, Derrick este mort””, și-a amintit Diogene.

Ouangapou a adus apoi, într-o vizită în patrie, familiei documentele necesare pentru alte proceduri legate de moartea lui Derrick, dar documentele erau în limba rusă, a spus Diogene.

„I-am spus că nu înțelegem. Că va trebui să ne explice el. S-a enervat și, lăsându-mi toate documentele în casă, a plecat”, și-a amintit Diogene.

Documentele, pe care RFE/RL le-a analizat, afirmă că Ngamana a fost ucis pe 15 noiembrie în satul Novoivanovka din regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde forțele ucrainene au capturat mari porțiuni de teritoriu în cea mai mare incursiune pe teritoriul rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Scenă de luptă din regiunea rusă Kursk, în octombrie 2024.
Scenă de luptă din regiunea rusă Kursk, în octombrie 2024.

Acesta este primul caz confirmat al unui mercenar RCA ucis în luptele din regiunea Kursk de la incursiunea Ucrainei din august.

Înregistrările arată că Ngamana a fost ucis luptând pentru unitatea militară 30926, care face parte din Brigada 155 Marină a Flotei ruse din Pacific . Această unitate a suferit pierderi semnificative în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

O sursă familiarizată cu comanda unității a confirmat pentru RFE/RL moartea sa în regiunea Kursk. Întrebată dacă mulți dintre concetățenii lui Ngamana servesc de partea Rusiei, sursa a răspuns că „nu știe numărul exact", dar crede că „sunt o mulțime".

Printre documentele obținute de familia lui Ngamana se numără unul care solicită guvernului rus despăgubiri pentru familie, din cauza decesului tânărului.

„El rămâne în continuare centrafrican”

Diogene a declarat pentru RFE/RL că a contactat Ambasada Rusiei din Bangui, care l-a direcționat către Ambasada RCA în Rusia. Acolo, a spus el, i s-a comunicat că familia trebuie să autorizeze ambasada să ia legătura cu Ministerul rus al Apărării cu privire la această chestiune.

„De atunci nu mai am nici o veste”, a declarat Diogene.

Derrick Ngamana, într-un tricou cu steagul Rusiei.
Derrick Ngamana, într-un tricou cu steagul Rusiei.

Pentru a obține mai multe detalii, Diogene a contactat cartierul general al armatei centrafricane, dar i s-a spus că nu poate fi ajutat pentru că fratele său a părăsit forțele armate ale țării.

Într-o declarație din 30 decembrie, un purtător de cuvânt al guvernului RCA, Maxime Balalu, l-a numit pe Derrick Ngamana un „aventurier” și a declarat că acțiunile sale au fost întreprinse pe propriul risc.

„ Ce are de-a face statul cu acest lucru?”, a întrebat el reporterii, retoric, în cadrul unei conferințe de presă la Bangui.

Diogene se declară îngrijorat de ceea ce el consideră a fi o lipsă de interes și simpatie în acest caz.

„Este centrafrican și, chiar dacă a plecat singur, rămâne centrafrican”, a spus Diogene despre fratele său.

Bangui, capitala R. Centafricane, la 8 martie 2024.
Bangui, capitala R. Centafricane, la 8 martie 2024.

Într-o postare pe Facebook din 14 decembrie, Ouangapou - prietenul familiei și diplomatul CAR la Moscova - a declarat că Ngamana l-a contactat în 2023 pentru a-l ajuta să se înscrie la o universitate rusă, dar nu a avut suficienți bani pentru a plăti taxele necesare.

Ouangapou a scris că, în iulie 2024, Ngamana l-a informat pe Ouangapou că a găsit o altă modalitate de a veni în Rusia - ca turist.

„Derrick a ales să meargă pe această cale, prin voluntariat în cadrul forțelor armate ruse, o decizie care i-a aparținut în totalitate”, a scris diplomatul.

Ouangapou nu a răspuns la solicitarea scrisă de comentarii a RFE/RL, și nici Ambasada RCA la Moscova sau Ambasada Rusiei la Bangui.

Daniil Belovodyev, de la unitatea de investigații Systema a RFE/RL a contribuit la această relatare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG