Linkuri accesibilitate

75 de militari „norocoşi” merg la Moscova!


Aşadar, la parada militară de la Moscova, pe 24 iunie, vor participa din partea R. Moldova nu doar președintele Igor Dodon, ci și 75 de militari din „Garda de Onoare”. Militarii moldoveni vor participa la defilare în baza deciziei președintelui Dodon. Întrebată de presă despre condițiile în care va fi organizată deplasarea militarilor pe timp de pandemie, Ala Diaconu, purtătoare de cuvânt la Ministerul Apărării, a răspuns că „vor fi luate toate măsurile de precauție”.

Că Igor Dodon va participa la parada de la Moscova era de aşteptat, dar de ce ar trebui să meargă acolo nişte militari moldoveni în vremea coronavirusului? Se ştie că Moscova e una din metropolele europene cu cei mai mulţi infectaţi de Covid, că situaţia epidemiologică e destul de complicată în Rusia.

Chiar sunt curios să ştiu ce fel de măsuri de precauţie va lua Ministerul Apărării. O deplasare la Moscova a 75 de oameni şi participarea lor la paradă mi se pare un mare risc. Şi nu există cumva pericolul ca aceşti militari să aducă infecţia în Moldova?

Pe 24 iunie, Covidul nu va dispărea nici în Moscova, nici în Rusia. Putin face această paradă din motive ideologice, nu pentru că situaţia epidemiologică îi permite. Şi se vede că şi pentru Igor Dodon ideologia contează mai mult decît sănătatea unor militari moldoveni. Dar vor pe bune aceşti militari să se ducă la Moscova? Sau nu au încotro?

Igor Dodon a fost criticat pentru faptul că nu poartă mască, pentru faptul că statul pe care îl conduce nu ştie să anihileze Covidul. Acum, colac peste pupăză, îi duce pe 75 de moldoveni la Moscova, urbea ce pare a fi un focar de infecţie. Mă gîndesc că ar fi putut să se abţină, aşa cum s-a abţinut să plece pe 9 mai la Minsk. Sau chemarea Moscovei e mai dulce-irezistibilă decît cea a Minskului?

XS
SM
MD
LG