Linkuri accesibilitate

26 de ofițeri iranieni de securitate, inculpați pentru masacrul din „Vinerea însângerată”


O parte dintre cei care au murit în masacrul de la Zahedan din 30 noiembrie.
O parte dintre cei care au murit în masacrul de la Zahedan din 30 noiembrie.

Șeful Organizației judiciare a forțelor armate iraniene a dezvăluit că au deschise dosare penale împotriva a 26 de persoane suspectate de legături cu masacrul din 30 noiembrie din orașul Zahedan, din sud-estul Iranului, în urma căruia au fost ucise cel puțin 100 de persoane.

Ziua de 30 noiembrie, cunoscută sub numele de „Vinerea însângerată”, a fost marcată de proteste de amploare față de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, și de presupusul viol al unei fete de 15 ani de către un comandant al poliției locale, înainte ca focurile de armă directe ale forțelor de securitate să secere zeci de persoane.

În timpul unei vizite la Zahedan, Ahmadreza Pourhaqan a declarat că au fost depuse acuzații împotriva a 11 ofițeri de securitate pentru focurile de armă care au produs morți și răniți. Alți 15 ofițeri au fost acuzați de abuz de poziția lor profesională.

Provincia Sistan-Balucistan, în special orașul Zahedan, a fost epicentrul protestelor din Iran timp de luni de zile.

„O greșeală foarte gravă”

În luna decembrie a anului trecut, conform unui fișier audio înregistrat la o reuniune a Consiliului de Coaliție al Forțelor Revoluției Islamice din Iran și ajuns în presă, secretarul consiliului, Reza Davari, a vorbit despre „greșeala foarte gravă” făcută de forțele de securitate în „Vinerea însângerată”.

Molavi Abdolhamid, un lider spiritual pentru populația musulmană sunnită din Iran, declarase anterior că înalți oficiali, inclusiv liderul suprem, ayatollahul Ali Hamenei, sunt „răspunzători” pentru uciderea protestatarilor în timpul masacrului din Zahedan.

Furia provocată de moartea lui Amini în custodia poliției la 16 septembrie a determinat mii de iranieni să iasă în stradă în toată țara pentru a cere mai multe libertăți și drepturi pentru femei. Tulburările de amploare au reprezentat cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

Moartea Mahsei Amini, pe care oficialii au pus-o pe seama unui atac de cord, a declanșat un val de proteste antiguvernamentale în orașele din întreaga țară. Autoritățile au răspuns la aceste tulburări printr-o represiune dură care, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, a dus la moartea a peste 500 de persoane, inclusiv 71 de copii.

Musulmanii sunniți majoritari în provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului, unde locuiește Abdolhamid, dar reprezintă doar aproximativ 10% din populația Iranului dominat de șiiți în general.

XS
SM
MD
LG