Linkuri accesibilitate

Decizie în regim de urgență a Comisiei de la Veneția despre CSM


Comisia Europei, Comisia de la Veneția
Comisia Europei, Comisia de la Veneția

Decizie importanță și plină de consecințe pentru R. Moldova.

Decizie în regim de urgență a Comisiei de la Veneția despre CSM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

Comisia de la Veneția și Direcția pentru Drepturile Omului și Statul de Drept din cadrul Consiliului Europei au emis în procedură de urgență un așa numit „aviz amicus curiae”, document care abordează trei probleme juridice ridicate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova cu privire la mandatul membrilor laici ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în contextul modificărilor ce urmează a fi operate în Constituție cu privire la acest organ judiciar.

Președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole
Președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole

Solicitarea a fost înaintată de președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole. În documentul publicat marți, Comisia de la Veneția arată că, în circumstanțele specifice din Republica Moldova, proiectarea confirmării mandatului membrilor laici ai CSM cu un nivel ridicat de sprijin poate contribui la asigurarea unei tranziții către o instituție cu o autoritate mai solidă și mai multă independență față de factorul politic.

Proiectul de tranziție al articolului II alineatul (3) prevede că mandatul membrilor laici care sunt în funcție la data intrării sale în vigoare trebuie confirmat, pentru un mandat de 6 ani în total, cu votul a trei cincimi dintre parlamentarii aleși.

În măsura în care garantează continuitatea exercitării mandatelor într-un mod echilibrat, proiectul articolului de tranziție II (3) nu pare disproporționat în sensul că ar putea oferi un echilibru echitabil între cele două interese conflictuale: securitatea mandatului membrilor laici ai CSM și necesitatea menținerii ordinii publice.

Această configurație ar elimina consecințele negative care au urmat regretabilei decizii a Parlamentului din martie 2020 când cei patru membri laici ai CSM au fost aleși pe baza vechilor reguli, în timp ce erau în așteptare proiecte importante de amendare a Constituției, inclusiv privind alegerea și mandatul membrilor laici.

În ceea ce privește întrebarea dacă măsura tranzitorie interferează cu dreptul la viață privată al membrilor laici ai CSM, garantat de articolul 8 din Convenția europeană a drepturilor omului, deși înlăturarea membrilor laici titulari, în cazul în care aceștia nu reușesc confirmare sigură, ar putea fi considerată ca o retrogradare profesională, Comisia de la Veneția consideră că „ar părea că nu are nicio implicație asupra reputației sau integrității acestora.”

Membrii laici, care sunt profesori universitari titulari, își vor menține cariera ca avocați și cadre universitare; poziția lor ca membri ai CSM, oricât de importantă și de prestigioasă ar fi în comunitatea juridică, nu se referă la sfera lor principală de activitate.

Avizul de urgență emis marți de Comisia de la Veneția va fi supus aprobării la cea de-a 125-a sesiune plenară a corpului de experți care va avea loc online pe 11 și 12 decembrie 2020.

Previous Next

XS
SM
MD
LG