Linkuri accesibilitate

Demisiile în lanț ale judecătorilor și refuzul președintelui de a promulga noul Cod al Audiovizualului


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

În această săptămână s-a vorbit mult despre ce se întâmplă în justiție, despre demisiile în lanț ale judecătorilor, în ce măsură vor zdruncina sistemul. Să pleci dintr-un sistem care oferă diverse beneficii și printre cele mai mari salarii din sectorul public, nu-i un lucru obișnuit.

Demisiile în lanț ale judecătorilor și refuzul președintelui de a promulga noul Cod al Audiovizualului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct


Bloggerul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, editorialist la Deschide.md, spune că în lipsa totală de încredere în justiție este puțin probabil ca aceste evenimente să inspire optimism.

„Primul, deci este legat de așa-numitul dosar al judecătoarelor, acele magistrate care au fost arestate într-un presupus dosar de corupție. Al doilea episod al acestui film cu judecătorii, deci au fost acele demisii in corpore. Tocmai șapte magistrați au depus cerere de demisie, lucru care e greu să zici că a fost o coincidență.

Vitalie Vovc în studioul Europei Libere de la Chișinău
Vitalie Vovc în studioul Europei Libere de la Chișinău

Și al treilea episod în care au fost implicați judecătorii este recursul lui Traian Băsescu în dosarul contra lui Dodon pentru cetățenia lui și, în special, modalitatea în care a fost respins acest recurs de către Curtea Superioară de Justiție. Eu cred că sunt mai multe luate la un loc. În primul rând, este un semnal pentru alegători. Să nu uităm că suntem în plină campanie electorală și se vrea să se creeze o impresie că, uite, în sfârșit, facem curățenie în sistemul judecătoresc. Să nu uităm nici de un anunț făcut – cât de real este el sau nu, nu știm – cu o eventuală implicare în viața, în lupta împotriva corupției în Republica Moldova a Codruței Kövesi și a Monicăi Macovei din România. Deci, toate astea oarecum contribuie la edificarea unui mesaj. Este, bineînțeles, și un semnal spre exterior, este, bineînțeles, și, cred eu, o bună parte din ceea ce spuneți Dvs., deci de o dorință de a mai curăța și a mai asana puțin sistemul. În ce măsură va reuși, nu sunt prea încrezător, fiindcă totul depinde de cine va veni în locul celor care și-au depus demisia.

Totul depinde de cine va veni în locul celor care și-au depus demisia...

Justiția în Moldova oricum nu are o reputație foarte bună. Chiar și acest act cu demisiile, da? Este încă o dovadă că justiția nu este independentă, că totul depinde de niște mișcări subterane. Deci, orice act de justiție în Republica Moldova trezește nedumeriri – justificate ori ba –, dar nu este nimic făcut așa cum ar trebui să funcționeze o justiție în care procedura este în capul locului, legea este în capul tuturor. Întotdeauna apar suficiente momente și argumente ca să suspectezi niște mișcări subacvatice. Și asta, bineînțeles, nu face bine nu doar justiției, ci întregului stat al Republicii Moldova.”

Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge noul Cod al Audiovizualului pe motiv că restricționează retransmisiunile din Rusia. Dacă șeful statului va refuza și a doua oară să-l promulge, deși Constituția îl obligă, atunci ar putea urma o nouă suspendare, a cincea la număr. Comentatorul politic și jurnalistul Igor Volnițchi admite că guvernarea ar putea să-l taxeze și mai dur pe Igor Dodon.

Președintele Dodon acum încearcă să fie consecvent, or, anterior, el a adus mai multe argumente de ce nu poate promulga aceste modificări, care vizează activitatea instituțiilor audiovizuale. Acum este foarte interesant să vedem ce va urma, pentru că în ultima perioadă am asistat la mai multe avertizări, dacă le putem spune așa, din partea reprezentanților puterii în adresa președintelui Dodon.

Igor Volnițchi invitat al emisiunii Punct și de la Capăt
Igor Volnițchi invitat al emisiunii Punct și de la Capăt

​Au venit nu doar pe linie guvernamentală, nu doar pe linie parlamentară, ci chiar și pe linia partidului de guvernare. Spre exemplu, acele luări de atitudine destul de dure ale dlui Vlad Cebotari, vicepreședinte al Partidului Democrat. Presupun că de data aceasta suspendarea respectivă nu va fi doar o simplă suspendare. Putem admite că ar putea urma și careva acțiuni împotriva președintelui, or și situația este una foarte și foarte specifică. În câteva săptămâni, actualul Parlament, actuala legislatură își va încheia mandatul. Se va întâmpla acest lucru pe data de 30 noiembrie. Și cei din Parlament înțeleg foarte bine că pe durata în care Parlamentul va fi mai mult formal, va avea dreptul să adopte doar legi ordinare, va avea dreptul să adopte doar hotărâri și nimic mai mult, perioada în care Guvernul va avea unele atribuții mai restrânse, președintele Republicii Moldova rămâne unica autoritate legală cu prerogative cât de cât depline. Bine, sunt limitate, după cum spune șeful statului, dar sunt depline.

În ultima perioadă am asistat la mai multe avertizări în adresa președintelui Dodon...

Eu cred – e părerea mea personală – că puterea nu poate admite un astfel de scenariu, cu atât mai mult că președintele Dodon spunea că în perioada respectivă ar putea urma și unele surprize. Este absolut evident că președintele are o agendă pe care deocamdată o ține departe de opinia publică, de ochii presei. Eu cred că de data aceasta se va merge mult mai departe și se va încerca sancționarea, într-un fel sau altul, a președintelui Dodon.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG