Linkuri accesibilitate

Democrație în demolare: cum „reformează” regimul Fico media și cultura din Slovacia


În iulie, când a revenit la serviciu după convalescența ce a urmat tentativei de asasinat, Robert Fico a spus presei independente: „Aveți ghinion, am supraviețuit”.
În iulie, când a revenit la serviciu după convalescența ce a urmat tentativei de asasinat, Robert Fico a spus presei independente: „Aveți ghinion, am supraviețuit”.

Se înmulțesc semnalele de alarmă privind erodarea statului de drept și a libertății presei în Slovacia, țară din UE și NATO condusă după alegerile din toamnă de un regim naționalist-populist dirijat de premierul Robert Fico, cunoscut pe plan extern mai ales pentru ideile sale relativ pro-ruse.

„Cred că așa a fost după invazia sovietică din 68”, a spus o jurnalistă de la Bratislava, intervievată de presă cehă în legătură cu efortul guvernării slovace de a aduce sub control radioteleviziunea publică.

Zuzana Kovačič Hanzelová, de la publicația de opoziție SME, nu este singura care compară evoluțiile din ultimele luni din Slovacia cu perioada „normalizării”, când sovieticii și vasalii lor locali au refăcut în Cehoslovacia ocupată regimul dur, stalnist, dinaintea „Primăverii de la Praga”, inclusiv cenzura totală a presei.

Miniștrii își pun oamenii să filmeze jurnaliștii

În urmă cu o lună, coaliția de guvernare de la Bratislava a modificat în parlament legea radioteleviziunii publice. Odată cu schimbarea numelui oficial al instituției, au fost operate și schimbări în conducerea ei. Ele sunt provizorii, până ce va intra în vigoare noua procedură de numire a membrilor Consiliului de supraveghere, în care guvernul și parlamentul au ultimul cuvânt.

Criticii guvernării spun că în ultimele zile au avut loc intervenții directe, politice, în programul televiziunii publice, în sprijinul unor membri ai guvernului lui Fico.

Unii jurnaliști de la SRTV - notează radioul public ceh - se gândesc la plecare, mai ales după ce au fost mustrați de șefii lor pentru că au vorbit public despre aceste probleme cu colegii lor de la alte instituții de presă.

„Presiunea asupra presei este enormă, chiar și asupra celei private. Suntem martorii unor atacuri masive asupra unor jurnaliști din presa independentă. Există miniștri care la conferințele de presă își pun oamenii să filmeze jurnaliștii ca să-i intimideze”, a spus ziarista Zuzana Kovačič Hanzelová, într-un interviu acordat săptămâna aceasta radioului public din Cehia.

Mi-au adus decretul la ușă, eram în halat

În prezent, presa independentă slovacă urmărește cu cea mai mare atenție două cazuri de intervenție directă a noii conduceri a televiziunii publice în emisiuni.

Săptămâna trecută, ministra culturii Martina Šimkovičová, din partidul naționalist SNS, a decis să-l demită pe directorul Teatrului Național Slovac, Matěj Drlička.

El a spus că într-o dimineață, devreme, în halat, a deschis ușa apartamentului său, trezindu-se cu „doi tipi de o sută de kile” și o funcționară de la minister înmânându-i decretul de demitere. „Anii 1970 au revenit, poliția secretă vă aduce acasă veștile proaste” - a comentat el.

„Libertate presei”. Slovacia s-a numărat multă vreme printre „noile democrații” europene cu presă liberă. Criticii guvernării spun că lucrurile se schimbă rapid, în rău.
„Libertate presei”. Slovacia s-a numărat multă vreme printre „noile democrații” europene cu presă liberă. Criticii guvernării spun că lucrurile se schimbă rapid, în rău.

Apoi, cotidianul SME a relatat că televiziunea publică a refuzat să transmită, în ultimul moment, un interviu cu directorul demis, deja programat. Timpul de antenă respectiv l-a primit, dimpotrivă, mâna dreaptă a ministrei naționaliste a culturii, Lukáš Machala, cunoscut pentru că s-a îndoit în public că Pământul e rotund, spunând că el nu a fost în Cosmos, ca să se convingă.

Al doilea caz flagrant de intervenție politică în programul televiziunii slovace a avut în centru un reportaj despre ministrul Mediului, Tomáš Taraba, și el din partidul naționalist SNS. Autoarea, jurnalista Barbora Šišoláková, aducea detalii despre presupuse conflicte de interese legate de firma de avocatură a ministrului, care a obținut în ultimele două luni contracte de la guvern în valoare de sute de mii de euro.

În forma definitivă a reportajului, această informație nu mai figura, chiar dacă editorul o aprobase. Mai mult, televiziunea a amânat transmisia, astfel ca ministrul să poată explica, la o conferință de presă organizată în grabă „cum stau, de fapt, lucrurile”.

Proteste repetate contra ministrei-patriot

Schimbările în statutul și conducerea radioteleviziunii publice slovace, ca campanie de demiteri din cultură, sunt criticate fervent de opoziția democratică și de societatea civilă.

Marți, 12 august, la Bratislava a avut loc o nouă demonstrație de protest, cu participarea a 9000 de oameni.

Printre participanți s-a aflat redactorul televiziunii publice și membru al comitetului de grevă de acolo Vladimír Amrich, care a criticat în discursul său ultimele măsuri ale conducerii interimare.

„Schimbările cu substrat politic provoacă daune instituției noastre” – a spus el la miting. „În loc să fie folosiți pentru dezvoltarea ei, banii publici sunt aruncați pe o operațiune costisitoare de rebranding”.

Mii de oameni au participat la demonstrația de protest de la Bratislava din 13 august. La asemenea mitinguri, oamenii nu uită simbolurile care-l „supără” cel mai tare pe premierul Fico: steagul UE și al persoanelor LGBT+.
Mii de oameni au participat la demonstrația de protest de la Bratislava din 13 august. La asemenea mitinguri, oamenii nu uită simbolurile care-l „supără” cel mai tare pe premierul Fico: steagul UE și al persoanelor LGBT+.

Premierul Robert Fico, care a supraviețuit în mai unei tentative de asasinat, s-a întors la lucru în această vară într-o dispoziție pe care unii critici din presă au calificat-o drept „încă și mai plină de ranchiună”.

Dușmanii săi, inclusiv din domeniul culturii și presei, resimt deja noul avânt al veteranului politic, care se bazează pentru represalii pe ministra naționalistă a culturii, Martina Šimkovičová. La numai o zi după directorul Teatrului Național, ea l-a demis și pe directorul Galeriei Naționale de Artă, Alexandr Kusa. Ca și în cazul directorului de la Teatru, Kusa a fost acuzat de „greșeli manageriale” și „pierderea încrederii”.

În traducere, spun criticii, asta înseamnă că respectivii s-au pus rău cu guvernul. Ministra Šimkovičová este o promotoare a „culturii naționale tradiționale” și nu suportă reprezentanții „spectrului liberal-progresiv”, pe care i-a îndemnat în repetate rânduri să „nu mai facă de rușine” cultura slovacă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG