Linkuri accesibilitate

Demonstrant ceh pro-rus, condamnat la închisoare și amendă


Banner pe o clădire din capitala cehă îl arată pe președintele rus Vladimir Putin, între steagurile ceh și ucrainean. Praga, 28 octombrie 2022
Banner pe o clădire din capitala cehă îl arată pe președintele rus Vladimir Putin, între steagurile ceh și ucrainean. Praga, 28 octombrie 2022

Un ceh de 31 de ani a fost condamnat condiționat la șase luni de închisoare, cu amânare de doi ani, pentru apologia publică a crimelor de război.

Tribunalul din Praga l-a găsit vinovat pe Jakub Jašek pentru că a avut asupra sa embleme ale armatei private ruse Wagner și litera Z, în martie, la o demonstrație antiguvernamentală din centrul capitalei cehe.

Potrivit agenției cehe de știri CTK, joi, 18 mai, tribunalul i-a mai interzis lui Jašek aflarea pe teritoriul capitalei vreme de un an și i-a aplicat o amendă de 12.000 coroane cehești (aprox. 500 de euro). Verdictul nu este definitiv.

Jašek a declarat că nu este de acord cu pedeapsa. În timpul procesului, el a condamnat crimele de război „oricine le-ar comite” și a spus că a fost convins, pe baza informațiilor de pe net, că rușii luptă împotriva nazismului în Ucraina. El a mai declarat că știa ce simbolizează emblemele purtate la miting, dar nu și că purtarea lor se pedepsește, și că are prieteni ucraineni.

Judecătorul Lukáš Svrček a spus că nu încape îndoială că Jašek a făcut apologia crimelor de război. În ce privește aprecierea dacă în Ucraina se comit sau nu crime de război, judecătorul a trimis la raportul unei comisii de anchetă ONU.

În pledoaria finală, procurorul a precizat că inculpatul nu e condamnat pentru părerea lui despre invazia rusă, dar ar fi trebuit să știe că simbolurile purtate sunt percepute ca simboluri de sprijinire a agresiunii și implicit a crimelor de război.

După invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, instanțele cehești au judecat mai multe asemenea fapte.

În octombrie 2022, doi cehi au fost condamnați la șase și 10 luni de închisoare pentru instigare la ură împotriva ucrainenilor, în contextul războiului declanșat de ruși. Cei doi postaseră un video pe rețele chemând la atacarea participanților la un miting al comunității ucrainene, la Praga. Numai pe parcursul anului trecut, în Cehia au fost pornite cam 50 de dosare penale pentru apologia invaziei rusești din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG