Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat american critică Rusia pentru limitarea presei independente


Biroul de la Moscova al postului nostru de radio, Europa Liberă/Libertatea (radio Svoboda).
Biroul de la Moscova al postului nostru de radio, Europa Liberă/Libertatea (radio Svoboda).

Departamentul de Stat american a declarat că libertatea presei în Rusia este amenințată din ce în ce mai mult, pe măsură ce autoritățile etichetează postul nostru de radio Europa Liberă/ Libertatea și alte organizații media drept „agenție străini”, înmulțind și amenzile.

Într-o conferință de presă din 29 aprilie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că guvernul rus este din ce în ce mai „intolerant față de orice voce din afară”, în timp ce se îngrădește continuu și vocile disidente din țară.

Comentariile vin după ce autoritatea de reglementare rusă Roskomnadzor a continuat să amendeze redacțiile de limbă rusă ale postului nostru de radio, în primul rând Svoboda și Current Time (post de televiziune, în colaborare cu Vocea Americii) cu sume care se apropie de un milion de dolari în ultimele luni pentru sute de încălcări ale legii „agenților străini”.

Ultimul atac la presa independentă s-a îndreptat împotriva organizației media „Meduza” din Letonia, catalogată și ea drept „agent străin”.

„Am avertizat autoritățile ruse că privim astfel de acțiuni, îndreptate împotriva postului Radio Europa Liberă/Libertatea și a altor organizații media drept dovada unei intoleranțe crescânde”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Vom reacționa dacă autoritățile ruse încearcă să forțeze organizații media străine precum Radio Europa Liberă/Libertatea să părăsească țara” a mai spus Ned Price.

Adoptată în 2012, controversata lege a agenților străini face aproape imposibilă activitatea organizațiilor media străine în condiții normale. Iar președintele companiei noastre Jamie Fly a ținut să precizeze că „nu vom permite Kremlinului să ne decidă politica editorială”.

Recent, problemele de care se lovește Radio Europa Liberă/Libertatea în Rusia au fost discutate și de secretarul de stat american Antony Blinken cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

XS
SM
MD
LG