Linkuri accesibilitate

Depoziţiile lui Gordon Sondland ar putea fi văzute ca o lovitură pentru afirmațiile Casei Albe (VIDEO)


Ambasadorul american la UE susține că Trump a condiționat vizita la Casa Albă a președintelui Zelenski
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Ambasadorul Statelor Unite în UE a spus că a respectat „ordinele președintelui” în relația cu Ucraina și că a lucrat cu avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

Gordon Sondland, ambasadorul american în Uniunea Europeană, a declarat în audierile care au loc în comisia pentru servicii de informații a Camerei Reprezentanților din Congresul American că a informat Departamentul de stat și pe secretarul de stat, Mike Pompeo, despre eforturile de a exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe fostul vicepreședinte american democrat Joe Biden și pe fiul acestuia Hunter în schimbul ajutorului militar solicitat de Kiev, spunând în mod expres că a existat un quid pro quo [ceva la schimb/în echivalent, n.red] în această chestiune.

Sondland a spus și că a respectat „ordinele președintelui” în relația cu Ucraina și că a lucrat cu avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

Observațiile lui Sondland ar putea fi văzute ca o lovitură pentru afirmațiile Casei Albe că nu ar fi existat nicio legătură între ajutorul militar sau o posibilă vizită la Casa Albă pentru președintele Ucrainei și o anchetă asupra lui Biden și alții. Apărătorii lui Trump au spus în mod specific că nu există un quid pro quo.

Sondland a afirmat și că i-a spus vicepreședintelui Mike Pence despre „îngrijorările” sale că ajutorul militar acordat Ucrainei „a fost legat” de investigațiile dorite împotriva lui Hunter Biden.

„Nu a fost un secret”, a mai spus diplomatul.


Aceste remarci au făcut parte din declarația de deschidere a Sondland la audierile publice din ancheta de suspendare a lui Trump datorită relațiilor sale cu Ucraina.

Președintele Trump a spus în nenumărate rânduri că nu a făcut nimic greșit și a descris investigația care are loc în Congres drept o „farsă” și „vânătoare de vrăjitoare”.

După declarația de deschidere, Gordon Sondland, un om de afaceri prosper și donator major al lui Trump, a răspuns întrebărilor comisiei.

Având în vedere relația sa strânsă cu Trump, pe care președintele a negat-o, audierea lui Sondland ar putea reprezenta un moment de cotitură în această investigație.


Trump a încercat recent să sugereze că abia îl cunoaște pe ambasadorul pe care el însuși l-a numit, dar Sondland a spus că a vorbit de mai multe ori cu președintele și că a acționat așa cum i s-a cerut.

În centrul anchetei se află o convorbire telefonică din 25 iulie între președintele Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în timpul căruia Kievului i s-ar fi solicitat să investigheze democrații cu privire la alegerile prezidențiale din 2016 și Biden.

În timpul unei audieri publice din 19 noiembrie, fostul trimis special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, a părut să modifice anumite porțiuni unei mărturii anterioare privind la obiectivele lui Trump.


Volker a făcut o distincție între o anchetă asupra grupului Burisma, despre care a spus că ar fi „adecvată și recomandabilă”, și cea asupra celor doi Biden, despre care a spus că ar fi „inacceptabilă”.

El a mai spus că este o „teorie a conspirației” că Joe Biden a fost corupt în relațiile sale cu Ucraina, în timp ce a fost vicepreședinte.

„Nu am înțeles că alții credeau că orice investigație a companiei ucrainene Burisma, care avea un istoric de acuzații de corupție, echivalează cu investigarea vicepreședintelui Biden. Am făcut o distincție între cele două cazuri”, a adăugat fostul emisar al președintelui Trump pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG