Linkuri accesibilitate

Declarațiile de avere au fost colectate, dar nu are cine să le verifice


Termenul de depunere a declaraţiilor de venit a expirat pe 31 martie
Termenul de depunere a declaraţiilor de venit a expirat pe 31 martie

Pentru prima dată aceste declaraţii au fost depuse on-line, „un succes impunător”, după părerea preşedintei ANI, Rodica Antoci, doar că aceste documente mai trebuie şi verificate de nişte inspectori care nu au fost angajaţi încă.

Este primul an în care funcționarii publici și demnitarii moldoveni depun declarațiile de avere și interese personale în format electronic. Autoritatea Națională de Integritate anunță că a reușit să colecteze în perioada 1 ianuarie-31 martie în jur de 55 de mii de declarații anuale, în sistem fiind înregistrate peste 57 de mii de persoane vizate de obligația de a le depune.

Declarațiile de avere au fost colectate, dar nu are cine să le verifice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Sunt doi ani de când declarațiile de avere și interese ale funcționarilor și demnitarilor moldoveni nu mai sunt verificate. Procesul a intrat în impas în 2016, când Comisia Națională de Integritate a fost reformată în Autoritatea Națională de Integritate. Prin urmare, ANI ar urma să verifice declarațiile colectate pentru anul precedent, dar și cele acumulate anterior. Președinta instituției, Rodica Antoci, a dat asigurări că anume așa se va întâmpla, însă urmează mai întâi să fie angajați inspectorii de integritate, cei care vor verifica nemijlocit declarațiile de venit și interese.

Rodica Antoci spune că regulamentul privind selectarea celor 46 de inspectori a fost aprobat și în următoarele câteva luni instituția va deveni funcțională:

Rodica Antoci
Rodica Antoci

„Autoritatea va anunța concursul, iar pe parcursul lunii aprilie sperăm să reușim să trecem perioada de concurs, acele trei probe, ca pentru luna mai să avem primii inspectori de integritate care să înceapă procedurile de verificare, procedurile de control.”

Observatori din mediul neguvernamental speră că selectarea inspectorilor de integritate se va desfășura operativ, pentru a debloca cât mai curând verificarea declarațiilor, asta după ce alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI a fost tergiversată, invocându-se diferite motive.

Potrivit regulamentului pentru alegerea inspectorilor, președinta Autorității de Integritate va fi cea care va numi comisia de concurs. Într-o opinie separată însă, Asociația pentru Democrație Participativă menționa că ar fi mai transparent și obiectiv dacă această componență ar fi stabilită de un organ colegial, Consiliul de Integritate bunăoară, și nu de o singură persoană.

Lilia Ioniță de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției spune că după angajarea inspectorilor de integritate va fi limpede în ce măsură instituția a fost reformată:

Lilia Ioniţă
Lilia Ioniţă

„Trebuie să-i vedem pe cei care o să verifice aceste declarații, noi tot îi așteptăm, facem la vară doi ani de zile de când îi așteptăm. Acum mai puțin contează președintele și vicepreședintele ANI, acum actorii principali în procesul de verificare a declarațiilor, de control a declarațiilor de avere și interese va reveni inspectorilor de integritate, și atunci aceștia trebuie să fie buni, să fie independenți, să vedem pe cine-i selectează.”

La această etapă, un succes în opinia președintei ANI, Rodica Antoci, este faptul că depunerea online a declarațiilor a funcționat fără probleme, numărul funcționarilor care au depus-o fiind mai mare comparativ cu anul trecut:

„Pentru Autoritatea Națională de Integritate acest rezultat este un succes impunător, luând în considerație că este primul an de implementare a sistemului informațional e-integritate, că instituția noastră este în proces de reorganizare, iar din corpul funcționarilor publici prezenți în număr de 15 persoane, 7 sunt consultanți pe domenii de specialitate, totuși s-a făcut un volum de lucru foarte mare.”

Președinta Autorității Naționale de Integritate a mai precizat că instituția va asigura transparența activităților de control și rezultatele anchetelor demarate în urma sesizărilor. Experții cu care am stat de vorbă cred că ANI ar trebuie să se grăbească cu angajarea inspectorilor de integritate, pentru că verificarea declarațiilor de venit este o procedură care poate dura încă trei-patru luni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG